Könyvtámasz

Hogyan készüljünk könyvklubra?

Egy könyvklubra való felkészülésnél természetesen az a legfontosabb, hogy elolvassuk az adott könyvet, amit aztán a csoport együtt feldolgoz. Bár ennyi előkészület igazából már elegendő lehet, pár dolgot még érdemes a könyvklub alkalma előtt végiggondolni, hogy aztán a beszélgetés minél tartalmasabb és gördülékenyebb legyen. Íme pár tipp ahhoz, hogyan tudod mindezt megtenni!

1) Olvasás közben vezess olvasónaplót!

Egy olvasónapló amellett, hogy segít rendszerezni a gondolatainkat, átláthatóbbá is teszi az olvasmányt. Nemcsak a véleményünket jegyezhetjük fel benne a könyv befejezése után, hanem már olvasás közben is kigyűjthetjük a szereplőket, a helyszíneket, a fontos történéseket, hogy ezeket aztán könnyen fel tudjuk idézni. A hirtelen támadt gondolataink, benyomásaink is jobban megmaradnak, ha azokat gyorsan leírjuk, így később könnyebben összegezhetjük a könyvről alkotott véleményünket.

Kattints ide egy olvasónapló-mintáért és tippekért, hogy mit érdemes beleírni!

2) Fogalmazd meg a véleményed!

Talán minden könyvklub első kérdése az, hogy „Kinek hogy tetszett a könyv?”. Egyszerű kérdésnek tűnik, amire talán rögtön van is egy rövid válaszod, ám fontos, hogy meg is tudd fogalmazni, miért tetszett vagy nem tetszett egy könyv. Minden tetszett benne? Összességében tetszett, de voltak bizonyos pontjai, amikkel nem tudtál azonosulni? Miért nem? Ha összességében nem tetszett, találtál benne szép vagy érdekes gondolatokat, jeleneteket? Mit gondoltál az egyes jelenetekről?

Nem szabad megfeledkeznünk róla, hogy egy-egy könyv különböző hatással van az emberekre, és sokszor szubjektíven formálunk véleményt saját tapasztalataink alapján. Így egy könyv alapos kielemzése igazi lelki utazás is lehet, és a véleményünk belső világunkat is tükrözheti. Az már egyéni döntés kérdése, hogy ebből mit osztunk meg másokkal, de a könyv végiggondolása érdekes dolgokra világíthat rá önmagunkkal kapcsolatban.

3) Légy nyitott a különböző nézőpontokra!

Abból, hogy egy olvasási élményre és a könyvről alkotott véleményünkre sok minden hatással lehet, logikusan következik az, hogy mindenki kicsit mást fog gondolni egy adott olvasmányról. Mások eltérő gondolatai azonban újabb rétegeket adhatnak egy könyvnek, és így a saját gondolatmenetünket is továbbvihetik. Ezért is lehet izgalmas élmény egy könyvklub. Ehhez viszont fontos, hogy ne zárkózzunk el a sajátunktól eltérő nézőpontoktól. Persze nem kell azokkal egyetértenünk, de ha mindenki meg tudja okolni, miért váltotta ki belőle ezt vagy azt az érzést a könyv, azzal más emberek lelkivilágát és gondolkodásmódját is jobban megismerhetjük.

4) Nézz mélyebben a könyv rétegei, elemei és írói eszközei mögé!

Véleményünk megfogalmazása mellett érdekes lehet kicsit jobban kielemezni a könyvet, hogy felismerjük a rétegeit és művészi értékét. Lehet, hogy azért nem tetszett neked az adott könyv, mert az író stílusa nem áll hozzád közel? Miért nem? Elért hozzád a könyv üzenete? Kiket célzott az író a könyvével? Ki az, akihez közelebb állhat?

Vajon mit akart az író bemutatni a művével, és hogyan tette ezt? Mi volt a jelentősége az egyes jeleneteknek, kifejezéseknek? Milyen volt a könyv stílusa, és hogy igazodott ez a megjelenő témákhoz? Hogyan építette fel az író a világot, a karaktereket? Ilyenkor megpróbálhatod az író szemén át látni az írás folyamatát, vagy elképzelni, te hogyan dolgoztad volna fel ezt a történetet vagy témát.

5) Készülj kérdésekkel, idézetekkel, gondolatokkal!

Még ha kötetlenebb könyvklubról van is szó, aminek nincs egy előre megszabott váza, hanem spontán, a megszólalások függvényében beszéltek meg bizonyos témákat, jól jöhet egy-két előre megírt kérdés, előre megfogalmazott gondolat vagy kiragadott idézet, hogy ha a beszélgetés valamiért elakad, lehessen mihez nyúlni. Ezeket is kiírhatod magadnak olvasás közben, és a könyvklub alkalma előtt el is küldhetitek őket egymásnak, hogy előre végig lehessen gondolni őket.

6) Nézz utána az írónak és a könyvnek!

Bármilyen információnak utánanézel a könyvvel és az íróval kapcsolatban, az még tovább mélyítheti a könyv üzenetét. Olvass interjút az íróval! Olyan személyiség, amilyenre számítottál? Mi volt a célja a könyv megírásával, ő hogyan élte meg az írás folyamatát? Mi inspirálta?

Megnézheted a könyvből készült filmet/sorozatot is, ha van ilyen. Úgy ábrázolták a könyv világát, ahogy elképzelted? Milyen aspektusait emelték ki a történetnek?

Olvasd el mások véleményét a könyvről! Milyen volt a fogadtatása? Mások ugyanúgy vélekednek róla, mint te?

7) Készülj ismerkedős és könyves játékokkal, feladatokkal!

A könyvklub elején, főleg az első alkalommal, mintegy ráhangolódásként szánhattok némi időt arra, hogy jobban megismerjétek egymást, így utána könnyebben tudjátok megosztani egymással a gondolataitokat a könyvről. Mi az, amit szívesen megtudnál a többiekről? Itt is készülhetsz kérdésekkel.

A játékos feladatok is oldhatják a hangulatot, ám erről érdemes lehet előre egyeztetni, mert nem biztos, hogy mindenki nyitott rájuk. Az interneten számos könyves feladatot találtok, amiket könyvklubokhoz ajánlanak. Egy későbbi bejegyzésben én is összegyűjtök párat, így azokból is tudtok majd ötletet meríteni. 😊

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük