Felnőtt könyvek,  Könyvek

Elif Shafak: Az eltűnt fák szigete

Kérdések és válaszok elemzéshez, könyvklubhoz

Miért érdemes elolvasni?

Az eltűnt fák szigete az a fajta elgondolkodtató olvasmány, amivel összetett mondanivalója ellenére is könnyen lehet haladni, a lapok a rengeteg felvetett téma ellenére is gyorsan pörögnek. Egyszerre szól történelmi eseményekről, egy családról és annak felmenőiről és egy látszólag lehetetlen szerelemről. A fejezetekből kirajzolódik Ciprus megosztottságokkal teli múltja, aminek a következményei minden szereplő sorsára kihatnak. Konkrét, talán kissé távoli helyszíne ellenére azonban a könyv mindannyiunkról szól, hiszen nagyon is univerzális kérdéseket vet fel, amiknek a megválaszolását az írónő ránk bízza. Egyszerre hívja fel a figyelmet a természetben rejlő erőre, a hovatartozás bizonytalanságára, az emlékezés és a felejtés egyensúlyának szükségességére, az elhallgatások veszélyeire és a több generáción átívelő családi örökségek megismerésének fontosságára. A regényt olvasva az olvasónak lehetősége nyílik megidézni saját felmenőinek sorsát és a tőlük kapott örökségeket, mindazt, ami a jelenéhez és az identitásához vezetett.

Miről szól?

A tizenhat éves Ada Kazantzakisz egészen érthetetlen dolgot él át egyik nap az iskolában: az egyik órán, diáktársai előtt egyszer csak üvölteni kezd, perceken át csak sikít és sikít. Mintha mérhetetlen fájdalom szakadna fel belőle, ami nem teljesen az övé. Kusza érzéseire talán az otthonukba hirtelen betoppanó, addig sosem látott nagynéni, Meryem adhat magyarázatot. Ada apjával ellentétben Meryem kész beszélni a lánynak a szülei múltjáról, azokról az eseményekről, amik a Ciprusról való kivándorlásukhoz és Ada anyjának halálához vezettek.

A könyv központi témáját azok a rejtett családi örökségek adják, amiket a tudtunkon kívül továbbadunk gyermekeinknek, és amiknek felszínre kell kerülnie ahhoz, hogy mindenki továbbléphessen. Az írónő a múlt megismerését szorgalmazza, és ehhez egyik nézőpont karakterének egy fügefát választ, aki különleges érzékelésének köszönhetően részletesen vezet végig minket Ciprus történelmén és Ada szüleinek történetén. Közben pedig mesél az emberek és a természet viszonyáról és az emberek nyughatatlan természetéről, akiknek mintha lételeme lenne, hogy bizonyos időközönként rombolni kezdjenek.

Kinek ajánlom?

Azoknak, akik olvasmányos könyvet keresnek elgondolkodtató témában. Tökéletes választás könyvkluboknak is, mert számos kérdésre keresi a választ, bőven ad teret a megvitatásnak, a különböző nézőpontok felsorakoztatásának.

Mire számíts?

Családtörténet: 4/5

Történelem: 2/5

Romantika: 2/5

Rejtély: 1/5

Líraiság: 3/5

Lélektan: 3/5

A könyv a moly.hu-n

Az írónő hivatalos oldala

A Könyves Magazin cikke a könyvről

A Penguin Books interjúja az írónővel (angol)

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük