Felnőtt könyvek,  Könyvek

Háy János: A cégvezető

A könyvhöz tartozó kérdések és válaszok elemzéshez és könyvklubhoz

Miért érdemes elolvasni?

Háy Jánost már csak azért is érdemes olvasni, mert kortárs magyar íróként görbe tükröt mutat a társadalmunkról. Ez a 2021-ben Libri irodalmi díjra jelölt A cégvezetőre is igaz, ami a rendszerváltás utáni időt és az akkor meggazdagodott cégvezetőket veszi górcső alá. Azaz igazából mindannyiunkat, hiszen Háy szerint bizonyos szempontból mind cégvezetők vagyunk, mind ugyanúgy igyekszünk értelmet találni életünk mozzanatai mögött, mint a regény főszereplője. Így olvasás közben nemcsak a különböző társadalmi berendezkedések, életfelfogások, korszakok, sorsok, hanem saját magunk megvizsgálására is lehetőségünk adódik.

Miről szól?

A könyv középpontjában álló cégvezető élete fenekestül felfordul „az új nő” megjelenésével, és így kénytelen számot vetni addigi tetteivel, döntéseivel, céljaival. Az őt bemutató narrátor dickensi, vádló, gúnyos humorú szellemként kíséri végig életének fő állomásain és a válás folyamatán. Közben folytonos kitérőket tesz, rövid melléktörténeteket sző a főszál köré, hogy ne csak egyetlen életről, hanem egy egész társadalomról adjon körképet.

A történet fő konfliktusa a férfi-nő kapcsolatok kielemzését teszi lehetővé, míg a visszaemlékezések körüljárják a származás fontosságának kérdését és a rendszerváltás során megváltozó világ értékeit. Mindeközben a cégvezető számára érthetetlen események már-már tolsztoji szinten elevenítik meg az emberi lét drámáját: a folytonos ok-okozatok, az élet értelmének és céljának keresését.

Kinek ajánlom?

Aki még nem olvasott Háy Jánostól, meglepőnek találhatja az író stílusát, amivel azonban már csak egyedisége miatt is érdemes megismerkedni. Háy A cégvezetőben a különböző kisebb történetek, példák között csapongva tárja elénk a teljes képet, szatirikusan zúdítva ránk társadalmunk gyengeségeit és problémáit. Így azoknak lehet érdekes olvasmány, akik nyitottak a klasszikus történetvezetéstől eltérő, aktívabb olvasói jelenlétet igénylő könyvekre, és akik igazi mai magyar alkotást szeretnének a kezükbe venni.

Mire számíts?

Korrajz: 4/5

Lélektan: 3/5

Humor: 3/5

Líraiság: 3/5

Mai témák: 5/5

Családtörténet: 2/5

A könyv a moly.hu-n

A Forbes interjúja Háy Jánossal

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük