Felnőtt könyvek,  Könyvek

Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

Kérdések és válaszok elemzéshez és könyvklubhoz

Miért érdemes elolvasni?

Mindig érdekesek azok a könyvek, amik valamiért berobbannak a köztudatba. Az Ahol a folyami rákok énekelnekből világszerte több mint 15 millió példány kelt el, itthon is sokáig vezette az eladási listákat és a film is hamar, három évvel a megjelenése után elkészült belőle. Egy igazi bestseller minden elemét tartalmazza: olvasmányos, romantikus, rejtélyes, misztikus.

Mi az akkor, ami miatt kiemelkedik a többi bestseller közül, és ami miatt ennyi ember érdeklődését felkeltette? Az említett elemeken túl az Ahol a folyami rákok énekelnek nagyon is mai témákat dolgoz fel. Középpontjában nem is az emberek és a velük való történések állnak, hanem a természet és annak minden emberi törvényt felülíró ereje. Owens könyvével a természethez való visszatalálást, a természet és az ember harmóniáját sürgeti.

Miről szól?

Kya 1956-ban, tízévesen egyedül marad családjuk viskójában kint, az észak-karolinai lápon. Bár magányosan nő fel, képes önmagáról gondoskodni és teljes összhangban élni a természettel. Végigkövethetjük felnőtté válását és azt, hogyan talál rá a szerelem, miközben a közeli város, Barley Cove lakóinak előítélete és a lápi és városi élet között húzódó ellentét miatt végig kívülálló marad. A történet másik szálán, 1969-ben pedig nyomozás indul Barkley Cove-ban, miután a város egyik fiatal reménységét, Chase Andrewst holtan találják a lápon álló tűztoronynál.

Fontos szerepet kap tehát az egyszerre éltető és veszedelmeket rejtő természet, amitől a civilizált társadalom eltávolodni látszik, és ahol Kya fiatal Robinsonként igyekszik boldogulni. Közben a könyv mesél a felnőtté válásról, a magányról, a kitaszítottságról, az ’50-es és ’60-as évek társadalmáról és a szerelem megéléséről. Ezeket a témákat az írónő a történetben felbukkanó, a természet képeivel átszőtt versekkel is feldolgozza, így hangsúlyossá válik a költészet is.

Kinek ajánlom?

Azoknak ajánlom, akik az olvasmányosabb könyveket szeretik, és közben szívesen olvasnának komolyabb témákról is. A könyv sodró lendülettel, csavarokkal vezet minket végig Kya életén, irodalmiságát pedig a természet és a civilizáció ellentéte és a költői leírások adják. Nem mély lélektani történet, mégis elgondolkodtatóan ír az élet fontosabb állomásairól, a társadalomról és az ember és a természet egységéről.

Mire számíts?

Családtörténet: 2/5

Líraiság: 3/5

Romantika: 3/5

Korrajz: 4/5

Rejtély: 4/5

Mai témák: 4/5

A könyv a moly.hu-n

Delia Owens hivatalos oldala

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük