Felnőtt könyvek,  Könyvek

Grecsó Krisztián: Harminc év napsütés

Kérdések és válaszok elemzéshez, könyvklubhoz

Miért érdemes elolvasni?

Aki még nem ismerkedett meg Grecsó Krisztián munkásságával, annak mindenképp érdemes, hiszen a kortárs magyar irodalom egyik meghatározó alakja, többszörösen díjnyertes szerző. A Harminc év napsütés nem is annyira a modern témáktól lesz mai, hanem a közös emlékezés megélésétől. Miközben a narrátor saját történeteit meséli el, az olvasót is a múltba hívja, és a múlt és a jelen közötti összefüggések meglátására ösztönzi. A novellák hol vidámak, hol komorak, merengőek, miközben az elbeszélő önmagára, megélt tapasztalataira reflektál. Olyan tapasztalatokra, amelyek bármelyikünké lehetnének. Teszi mindezt elnéző, finom, megbocsátó stílusban, a visszatekintés bölcsességével, a jövő reményével, olykor pedig megbánásokkal. Csupa olyan érzelemmel, amik ott rezonálnak az olvasóban is és mindannyiunkban, amikor visszatekintünk saját eddigi életünkre.

Miről szól?

A Harminc év napsütés novellái az elbeszélő életének egy-egy rövid jelenetét mutatják be, kezdve a gyermekkor nyarainak szépségével, a fiatalkor útkeresésének próbálkozásain át, egészen a középkorúság megéléséig. A narrátort elsősorban a kapcsolatok, az önállóság megélése, az otthonról való elszakadás és az oda való visszatérés érdekli. Elemzi családi pillanataikat, életének meghatározó mozzanatait, a helyek fontosságát. Tudatosan emlékszik vissza, így az emlékezés maga is foglalkoztatja. Mire emlékszünk és mire nem? Mik azok a rezzenések, amik hosszú évek múltán is velünk maradnak? Hogyan tudunk rendet tenni az emlékeink között, és megtalálni bennük önmagunkat?

Az idő múlásával sok minden változik, ám van, ami állandó. Az elbeszélő ezeket az állandó pontokat is keresi, miközben folyamatosan éli meg a változást. Így fontossá válik számára az idő, az idő és a tér kapcsolata. Valamint az írás, ami egyre nagyobb szerepet tölt be az életében.

Közben az E/1-ben írt novellák mellett E/3-ban írtakat is kapunk más szereplők történeteivel, akik annyira talán mégsem másak. Hiszen ugyanúgy keresik a helyüket és a válaszokat bizonyos kérdésekre, vagy életüknek épp egy-egy fontos mozzanatát élik át.

Kinek ajánlom?

Ajánlom mindenkinek, aki szívesen olvas novellásköteteket. A történetek szép ívben felfűzve követik egymást. A váltások hol egyértelműbbek, hol meglepőbbek, a könyv a végére mégis kerek egészet alkot. Biztos mindenki talál benne olyan jelenetet, amihez kapcsolódni tud, már csak az emlékezés általános szükségszerűsége és az adott életszakaszokra jellemző általános tapasztalások miatt is.

Mire számíts?

Korrajz: 2/5

Líraiság: 4/5

Családtörténet: 3/5

Humor: 3/5 (Vannak novellák, amiken hangosan fel lehet nevetni, annyira találóan írnak le egy-egy helyzetet. Máskor viszont a kötet sokkal komolyabb. Ám végig a frappáns megfogalmazások jellemzik.)

Lélektan: 5/5

A könyv a moly.hu-n

A szerző hivatalos oldala

A litera.hu interjúja Grecsó Krisztiánnal

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük