Extrák,  Könyves kihívások, játékok, naplók

Olvasónapló

Kattints az olvasónapló letöltéséért!

Mikor érdemes olvasónaplót vezetni?

  • Ha egy könyv nagy hatással volt rád, és szeretnéd valahogy megőrizni az olvasás élményét.
  • Ha szívesen kielemeznél egy adott könyvet, ha összehasonlítanád más olvasmányokkal.
  • Ha szeretnéd átlátni egy könyv rendszerét, témáit és részletesen megfogalmazni a róla alkotott véleményedet.
  • Ha hosszú távon vezetnéd, mikor milyen könyvet olvastál, mit gondoltál róla, milyen érdekességeket gyűjtöttél ki belőle.
  • Ha jól jön az iskolai tanulmányaidhoz.
  • Ha egy könyvet kielemeznél, átbeszélnél másokkal, ha könyvklubot tartanátok egy olvasmányról.
  • Ha csak szeretnéd megőrizni az utókornak, milyen olvasott vagy. 🙂

Hogyan vezessünk olvasónaplót?

Az olvasónaplódba tulajdonképpen bármit beleírhatsz, amit az adott olvasmánnyal kapcsolatban hasznosnak, érdekesnek tartasz. Ehhez először jó végiggondolni egy vázat, hogy tudd, olvasás közben mire szeretnél, mire szoktál figyelni. Ha mondjuk elemző olvasó vagy, és érdekelnek a könyvben megjelenő költői képek, foglald bele ezt is! Ha szeretsz elgondolkodni a könyv által felvetett témákról, akkor mindenképp érdemes belevenni egy „témák” pontot is. Ha inkább a történet, a kapcsolatrendszerek érdekelnek, ezeknek hagyj benne helyet!

Ha másokkal is megvitatnád a könyvet, és az olvasónaplót egy könyvklubra való felkészülés miatt vezeted, jó, ha előre megbeszélitek, mi alapján fogjátok elemezni a könyvet, és írhattok közösen egy olvasónaplót, egyeztetve, mire fogtok figyelni a könyvben.

Ugyanez igaz az iskolai felkészülésnél is. Nem árt, ha tudod, hogy a tanár mi alapján fogja számon kérni az olvasmányt, mire fog rákérdezni. Érdemes jegyzetet írni a legfontosabb pontokról, és azok alapján elkészíteni az olvasónaplót.

Kitöltési útmutató a blog olvasónaplójához

Ha szeretnél egy vázat az olvasónaplódnak, ami mentén elindulhatsz, akkor kattints az egyik linkre az oldal tetején, és töltsd le a Sorvezető Blog sima vagy egyik mintás olvasónaplóját! Ez egy általános, átfogó olvasónapló, amibe olyan pontokat igyekeztem belefoglalni, amik hasznosak lehetnek, ha szeretnél kielemezni egy könyvet, és esetleg magaddal vinnéd egy könyvklubba is.

A könyv: Ide beírhatod a könyv legfontosabb adatait, röviden összefoglalhatod a fő konfliktusokat, kijegyzetelheted a szereplők nevét és a helyszíneket, hogy később is emlékezz ezekre a részletekre. A szereplők kapcsolatrendszerénél nyugodtan rajzolhatsz, nyilazhatsz, karikázhatsz. A lényeg, hogy számodra átlátható legyen. A témákhoz kigyűjtheted, milyen fontos kérdésekkel foglalkozik a könyv (pl.: gyász, felnőtté válás, párkapcsolat), és ezek hogy jelennek meg.

Véleményem: Itt a gondolataidat foglalhatod össze a könyvről. Pontozhatod, kigyűjtheted, mi tetszett, és mi nem tetszhet benne, megjelölheted a kedvenc részeidet. A rövid kérdések is a véleményed megfogalmazásában hivatottak segíteni, illetve ezekkel már a könyvklubra való felkészülést is megkezdheted.

Gyűjtemény: Ide kigyűjthetsz bármit, amit a fenti pontokon kívül még érdekesnek találtál a könyvben. Például idézeteket, könyv- és filmcímeket, vagy újdonságokat, amiknek még utánanéznél.

Ezt az olvasónaplót természetesen nyugodtan bővítheted, alakíthatod, hogy jobban igazodjon a te stílusodhoz és/vagy a könyvklubotok felépítéséhez.

A dokumentumok háttérképeinek forrása: Image by Freepik, Image by macrovector on Freepik, Image by rawpixel.com on Freepik, Image by coolvector on Freepik

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük