Könyvek,  Young Adult könyvek

Jason Reynolds: Hosszú az út lefelé

A könyvhöz tartozó kérdések és válaszok elemzéshez és könyvklubhoz

Miért érdemes elolvasni?

Jason Reynolds többszörösen díjnyertes, szabad versben írt könyve bár a magyar olvasóktól talán kissé távol álló témát dolgoz fel, azt egészen különleges eszközökkel teszi, bemutatva a bandaháborúk okozta univerzálisabb érzéseket is. Fő célja a figyelemfelhívás és a gyerekek védelméért való kiállás. Történetéből jól kitűnik, hány értelmetlen tragédiához vezetnek a lövöldözések, mégis milyen nehéz kitörni a környék alkotta szabályrendszerből. Reynolds mágikus realista elemekkel festi meg azt a feszült, sötét hangulatot, amit egy végzetes döntés meghozatala előtt álló fiatal érezhet. A rövid versek pedig valóban „lövésekként visszhangoznak”, ahogy a könyv hátsóborítóján olvashatjuk. Minden egyes sor, szójáték, de még az üresen hagyott sorok is jelentőséggel bírnak, ahogy Reynolds hatásszünetet tart, vagy épp megállásra, gondolkodásra készteti az olvasót. Közben a stílusa könnyed, fiatalos. Hamar végigolvasható könyv, amit ennek ellenére sok szemszögből lehet elemezni, így remek választás lehet középiskolai könyvkluboknak is.

Miről szól?

Will a házuk nyolcadik emeletén, nadrágjában egy fegyverrel beszáll a liftbe, és elindul lefelé, azzal a céllal, hogy végezzen bátyja gyilkosával. Ugyanis ezek az utca szabályai: „Tilos sírni! Tilos besúgni! Állj bosszút!”. Így Will úgy érzi, pontosan tudja, mit kell tennie. De vajon valóban meg tudja-e tenni, és valóban érdemes-e követni a szabályokat? Ahogy halad lefelé, minden emeleten beszáll mellé egy ismerős, akiknek mind van valamilyen mondanivalója a számára küldetésével kapcsolatban – és szavaik egyre inkább megkérdőjelezik a szabályokat.

Bár a könyv középpontjában a bandaháborúk állnak és az, hogy azok hány fiatal életét teszik tönkre, a történet mesél a gyászról és a bosszúról is. Legfőképpen pedig azt a kérdést járja körül, hogy kitörhetünk-e a generációk óta számunkra előírt szabályrendszerből. Miféle választása lehet Willnek, ha úgy érzi, nincs választása? Milyen következményei lehetnek annak, ha eleget tesz a szabályoknak, és annak, ha nem? Van-e szabad akarata, ha mások már döntöttek helyette?

Kinek ajánlom?

A középiskolai csoportok mellett azoknak ajánlom, akik szívesen olvasnának fontos témájú, díjnyertes ifjúsági könyvet, esetleg megismerkednének Reynolds stílusával, aki mesterien használja ki a szabad vers adta lehetőségeket a téma komolyságának kihangsúlyozásához.

Mire számíts?

Realizmus: 4/5

Hangulat: 5/5

Komoly témák: 5/5

Líraiság: 2/5

Mágia: 1/5

Rejtély: 2/5

A könyv a moly.hu-n

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük