Felnőtt könyvek,  Könyvek

F. Várkonyi Zsuzsa: Férfiidők lányregénye

Kérdések és válaszok elemzéshez és könyvklubhoz

Miért érdemes elolvasni?

A Férfiidők lányregénye egy egészen egyedi hangvételű könyv, ami őszintén, finoman mesél az egyszerű, tiszta szeretetről és a korszakról, ami ezt megnehezítette. Úgy mutatja be a második világháború utáni évtizedeket, ahogy a tankönyvek és a hivatalos feljegyzések nem tudják. Az átlagemberek szemén át láthatjuk az időszak borzalmait és nehézségeit úgy, hogy azok ennek ellenére végig a háttérben maradnak. Előtérbe az emberi kapcsolatok kerülnek: az, hogy a történelmi események hogyan rendezik újra őket, és hogy mekkora erejük van, amikor semmi másra nem lehet támaszkodni a bizonytalan, félelemmel teli időkben. Egyszerre történelmi és lélektani könyv, ami a megjelenő szörnyűségek ellenére az életet élteti és a boldogság újra megtalálását szorgalmazza, így kínálva túlélési stratégiákat a mai világban is.

Miről szól?

A tizenhat éves Klára és a negyvenkét éves Aladár a háború után mindketten magukra maradnak traumájukkal és az életbe való visszatalálás nehézségével. Más körülmények között talán lehetetlennek tűnő, őszinte barátság alakul ki kettejük között, ami egyre inkább létfontosságúvá válik, ahogy egymás megváltói lesznek. A háttérben kialakuló rendszer, a történelmi változások következtében mind inkább egymásba kapaszkodnak, mint két hajótörött a tengeren.

A könyvben tehát megjelenik az emberi kapcsolatok fontossága és a történelmi események lélekre gyakorolt hatása. Olyan kérdéseket elemezget, mint például: Mit jelent itt maradni, amikor mindenki elment? Hogyan lehet visszatalálni az élethez, miközben a politikai rendszerek az élet ellehetetlenítésére törekszenek? Hogyan lehet egészségesen és ép elmével felnőni, ha az ember gyerekkorát elvették? Ez utóbbin keresztül a felnőtté válás témája is megelevenedik, ami ebben a korszakban kevésbé magától értetődő, hasonlóan a szerelem megtalálásához és a családalapításhoz. A nehézségek ellenére azonban a könyv végig pozitív marad, és a teljes letargia helyett az „igenis lehetséges” életfilozófia árad belőle, ami az átlagemberek egyetlen fegyvere marad.

Kinek ajánlom?

Ajánlom a könyvet mindazoknak, akiket érdekel a történelem, és szívesen olvasnának líraibb hangvételű könyvet, ami az átlagemberek kapcsolatainak alakulását és túlélési stratégiáit mutatja be. De azoknak is, akik inkább a lélektani könyvekre nyitottak, és kíváncsiak a történelem sorsokra gyakorolt hatásaira. A címe ellenére (vagy épp azért) nem egy romantikus történet, de olyan értelmezésben is olvasható.

Mire számíts?

Korrajz: 5/5

Romantika: 2/5

Családtörténet: 4/5

Lélektan: 5/5

Líraiság: 3/5

Humor: 1/5

A könyv a moly.hu-n

A Könyves Magazin interjúja F. Várkonyi Zsuzsával

F. Várkonyi Zsuzsa hivatalos oldala

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük