Felnőtt könyvek,  Könyvek

Alice Hoffman: A tizenharmadik boszorkány

Kérdések és válaszok elemzéshez, könyvklubhoz

Miért érdemes elolvasni?

Bár A tizenharmadik boszorkány közelebb áll a szórakoztató irodalomhoz, mint az elgondolkodtatóbb könyvekhez, különleges hangulata miatt jó választás lehet könyvklubok számára, főleg ha tematikus olvasmányt keresnek mondjuk Halloween környékére. 😊 A leírások egészen líraiak és misztikusak, kellemesen teremtik meg a rejtélyes légkört, ami elengedhetetlen egy jó boszorkányos könyvnél. Alice Hoffman pedig ért a jó boszorkányos történetek írásához, hiszen legtöbb könyvében jelen van valahogy a varázslat és a mágikus realizmus sajátos vonásai. A tizenharmadik boszorkány ráadásul a hangulata mellett még fontos témákkal is foglalkozik, amik érdemesek lehetnek a megvitatásra. A komorabb jeleneteket azonban a könnyed történetszálak ellensúlyozzák, a végeredmény pedig egy szépen megírt történet a megbocsátás erejéről és az újrakezdésről.

Miről szól?

A Sparrow-lányok mind valamilyen különleges képességgel születnek, és ez Stellánál sem lesz másképp. A történet az ő tizenharmadik születésnapjával indul, amikor is képessége a felszínre kerül, és olyan bonyodalmakat okoz, melyek következtében kénytelen elhagyni a várost. A még sosem látott nagymamájához költözik Unitybe, ahol nemcsak neki, hanem szüleinek is megadatik a lehetőség arra, hogy rátaláljanak magukra és rendezzék családi kapcsolataikat. A különböző nézőpontok és visszaemlékezések nyomán egyaránt bontakozik ki előttünk a Sparrow-család és Unity város rejtélyes történelme.

A történet középpontjában a családi kapcsolatok állnak, azok a konfliktusok, amik éket verhetnek közénk és szeretteink közé, de amiket sosem késő rendezni. A szereplőkre különbözőképpen hatnak a hétköznapi és a mágikusabb családi örökségek, így az útjukat is külön keresik. Ám a könyv üzenete szerint végül mégiscsak a család lesz az, amibe szükség esetén kapaszkodni lehet, ami a kiindulópontot jelenti önmagunk megtalálásához. A könyv ezenkívül foglalkozik a babonák és a legendák erejével, amik nemcsak az emberekre, de egy egész város életére is kihathatnak. Hol komorabban, hol szebben megjelenik az elmúlás témája is, annak különböző megnyilvánulásai, a benne rejlő lehetőségek és feldolgozásra váró érzelmek.

Kinek ajánlom?

Természetesen mindenkinek, aki szereti a boszorkányos és/vagy a családtörténeteket. 😊 És azoknak is, akik olyan könnyed olvasmányt keresnek, ami olvasmányossága mellett fontos témákkal is foglalkozik, nem bánják a lassabb történetvezetést és szeretik a szépen megfogalmazott leírásokat.

Mire számíts?

Családtörténet: 5/5

Rejtély: 3/5

Hangulat: 5/5

Romantika: 3/5

Líraiság: 4/5

Mágia: 2/5

A könyv a moly.hu-n

A szerző hivatalos oldala

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük