Iránytű,  Iránytű a Middle Grade könyvekhez

Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók

Kérdések és válaszok elemzéshez, könyvklubhoz

A szürke hátterű kérdéseknél kattints egy-egy lehetséges válaszért!

Nyomtatható változat

A könyvhöz tartozó idézetes kérdésekért kattints ide!

Ajánló a könyvhöz

1. Összességében tetszett a könyv? Mi tetszett, és mi nem tetszett benne?

2. Mit gondolsz a könyv…

– mondanivalójáról?

– karaktereiről?

– stílusáról?

– tempójáról?

– világáról?

– fő témáiról?

3. Az író egészen összetett világot épített a könyvében. Kapunk sok, különböző kultúrából származó, varázslattal bíró révülőt és lényt, különleges, mágikus helyszíneket. Láthatjuk, milyen próbákat kell kiállnia Gergőnek ahhoz, hogy sámánná váljon, milyen szabályok vezérlik a révülőket, hogyan változott meg a varázslattal bírók világa. Tartalmaz humort, kalandot, rejtélyt, elgondolkodtató, érzelmekre ható témákat, frappáns elnevezéseket, és még lehetne sorolni, mennyi mindent.

Mi volt az, ami a leginkább megfogott a könyvben, a könyv világában? Melyik elemét találtad a legkülönlegesebbnek?

4. Sokan a Harry Potter-sorozathoz hasonlítják a könyvet, és nem alaptalanul. Valóban lelhetünk hasonlóságokat a két történet között, J. K. Rowling sorozata nagy hatással volt az ifjúsági irodalomra, és így a Gergő-regényekre is.
Milyen hasonlóságokat találtál a két történet között? Miben különböznek?
Olvastad a Harry Pottert is? Ha igen, a két könyv közül melyik tetszett jobban, és miért?
 
„Mögöttük kivágódott a jurta nemezajtaja, és a kinti pánik zúgása szinte besöpört közéjük egy foszladozó talárt, kerek szemüveget viselő, kócos hajú nyugati varázslókölyköt. (…) Majd egyik kezében mesteri kidolgozású seprűjével, a másikban kecses varázspálcájával egyenesen Hódfarok nénéhez sietett.” (80%)

. A legfőbb hasonlóságot a történetek kerete adja. Mindkét regényben adott egy különleges képességgel rendelkező kiskamasz fiú, aki azonban eleinte mit sem sejt az erejéről. Harrynek és Gergőnek is meg kell tanulnia használnia a varázserejét, hogy aztán felvehesse a harcot világa uralomra törő gonoszával. Ám ezt egyiküknek sem egyedül kell megtennie, mindketten kapnak segítőket, kortársakat és idősebb, tapasztaltabb varázstudókat egyaránt. Gergő legfőbb segítője Zsófi, aki több szempontból is Hermione karakterét idézi. Mindkét történet a mai világból indul, majd tér át a varázsvilágba, a varázslattal és az anélkül élők párhuzamosan léteznek egymás mellett.

Böszörményi azonban jobban kitágítja a világát, figyelembe véve a különböző kultúrákra jellemző hiedelmeket. A különböző népek nála különbözőképpen varázsolnak, köztük például varázspálcával is, így világát lényegében a Harry Potter-könyvek világába építi bele. Sőt, maga Harry (vagy legalábbis egy rá nagyon hasonlító fiú) is megjelenik a történetben.

A különbözőséget főleg a magyar táltoshagyományok és a könyv stílusa adja. Böszörményi tudatosan igyekszik tanítani is regényével, több komoly témát belesző a történetébe. Humora és kellemesen groteszk jelenetei pedig a magyar humort, nép- és klasszikus meséket idézik.

5. A modern ifjúsági regények mellett a könyv a magyar táltoshagyományokból és a népmesékből is építkezik.
Mennyire ismered a honfoglalás előtti magyar történelmet és társadalmat? Tanultál valami újat a könyvnek köszönhetően? Utánanéztél a könyvben felbukkanó fogalmaknak?
Milyen népmesei motívumok találhatók a könyvben? Hangulatosnak érezted ezeket?

A könyvben számos (nép)mesei motívum megjelenik, elég csak a szereplőkre gondolni. A holló, a kígyó, a sárkány, a lidércek, a vadász, a falu bolondja, az idős boszorkány mind megtalálhatók a mesékben. De a helyszínek és az események is a régi meséinket idézik: az elbűvölt erdő, a Világfa (vagy másnéven Életfa), a hős próbatételei, a Sárkány csapásai, a varázslat. Mindezekhez hozzájön a könyv nyelvezete: a szereplők, helyszínek elnevezései, az ízes, de enyhe káromkodások, a humoros megszólalások, a varázsigék. És persze a mesebeli számok, főleg a hét is megjelenik.

A regény különleges stílusát ezeknek a motívumoknak, illetve a sámánizmus és a modern ifjúsági irodalom elemeinek elegye adja.

6. A könyv világát a sok rendkívül színes, egyedi karakter is gazdagítja. Volt kedvenced? Ki az, akit szerettél, akinek a jeleneteit élvezted, és ki az, aki esetleg kevésbé volt szimpatikus?

7. A történet főszereplői Gergő és Zsófi, akik sok szempontból tipikus Middle Grade-könyv karakterek. Hogyan nyilvánul ez meg? Mi jellemzi őket?
Tudtál nekik szurkolni? Hihetőnek találtad az érzéseiket, a reakcióikat?

Gergőt és Zsófit elsősorban a koruk (13) teszi tipikus Middle Grade-könyv karakterré. Illetve az, hogy mindkettejüknek új feladatokkal kell szembenézniük, melyek során önmagukról is tanulnak valamit. Gergőnek fel kell dolgoznia édesapja elvesztését és azt, hogy tulajdonképpen varázserővel bíró sámán. Zsófi úgy érzi, különbözik kortársaitól, nehezen találja köztük a helyét, így ő sokkal hamarabb elfogadja a révülők világát és az abban betöltött szerepét. Bizonyos értelemben mindkettejüknek érettebbé kell válniuk, meg kell tenniük első önálló lépéseiket. Miközben kiállják a maguk próbatételeit, új családjukban is megtalálják a helyüket, és egymáshoz is közelebb kerülnek.

8. Ha belecsöppenhetnél a könyv világába, milyen karakter lennél szívesen? Nagy erejű sámán, segítő vajákos, komisz lidérc, valamilyen különleges képességgel bíró varázstudó, átváltozásra képes szellem, majdnem-táltos, az éberek világába költözött révülő, esetleg mit sem sejtő éber?

9. „A fiú percekig szótlanul bámulja a lágy szélben hajladozó, száz színben pompázó fűszálakat. A szemhatáton kristálysipkás hegycsúcsok törnek a kék égre, telhetetlenségükben bodor felhőket vonva „kobakjukra”. Jobbra halkan zengő, ezüstlevelű liget terpeszkedik a kora délutáni napfényben, balra méregzöld sövény zárja el a kilátást.” (81%)

Az író igazán különleges helyszíneket teremtett, amik közül az álomfogók földjét tünteti fel a legszebbként. Te is ezt a helyszínt találtad a legvarázslatosabbnak?
Milyen helyszínek jelentek meg Gergő különböző kalandjainál? Mit adtak hozzá a történések hangulatához?

A könyvben egyaránt találunk modern és mesebeli helyszíneket is. A modern helyszínek hol barátságosak (Csipetke utcai lakás), hol ijesztőek (a pince), hol kellemesen bizarak (kóspallagi benzinkút). A mesebeli helyszínek (a Bagoly-bükki-völgy, a Világfa) varázslatos hangulatot kölcsönöznek az ottani eseményeknek. Ám a legtöbb helyszín ötvözi a modern és a mesebeli hangulatot, gondoljunk csak a vadászlakra vagy a Világfa egyes ágaira. Miközben Gergő felfelé utazik a Világfán, olyan megpróbáltatásokkal kell szembenéznie, amik a mesebeli hősök próbatételeit idézik. Ám közben egy modern ifjúnak is feladják a leckét. Gergőnek a modern kor problémáit kell megoldania. Útja során olyan témákkal szembesül, mint a kiközösítés, a környezetszennyezés, az elanyagiasodás, a régi hagyományok elvesztése, a gyászfeldolgozás. A Világfa egyes helyszínei, épületei egészen abszurdak és komorak, ráerősítenek a mai világ problémáira, közelebb hozzák az olvasókhoz a történéseket, a megoldások megtalálását sürgetik.

10. „Pedig hidd el, számos éber akad, aki annyira el van keseredve a való világban, hogy az álmaiba költözik. Ők előbb-utóbb rátalálnak az álomfogók birodalmára, s ha akarnak, örökre ideköltözhetnek.” (84%)

Mire gondolhat itt Szvapna? Szerinted milyen éberek választanák inkább az álomfogók birodalmát?

11. Miközben Gergő megmássza a Világfát, különböző kalandokban van része. Minden helyszínen más-más sámánnal találkozik, akiknek különböző módon oldja meg a problémáját.
Az egyes sámánok a mai világ mely problémáit jelenítik meg? Milyen megoldások születnek a konfliktusokra?
Mit gondoltál ezekről a problémákról és a megoldásukról?

A sámánok legfőbb baját a változó világ jelenti. Az emberek (és így a sámánok is) elfordultak a régi értékektől, hagyományoktól. Már nincs szükség a révülőkre, az emberek máshogy oldják meg a problémáikat. Erre a helyzetre minden sámán máshogy reagál. Van, aki belenyugszik a helyzetbe, van, aki belebetegszik, és van, aki kihasználja. Ám bizonyos értelemben mind hátat fordítanak a népüknek. Így az általános megoldás a néphez, az ősökhöz, a saját erejükhöz való visszatalálás. Kicsit lebontva pedig így lehetne vázlatosan összefoglalni:

1. Sir Wugu Wataturu – éberek kihasználása, a varázslat eladás – Gergő kilyukasztja, Wataturu összemegy

2. Warn Dalong – gyarmatosítás, őslakosok és kultúrájuk elnyomása, megrekedés a régi és a modern világ között, alkoholizmus – vissza a lélek(folyó) eredéséig

3. Gyorsláb Jimmy – népe kultúrájának kiárusítása, éberek kihasználása, elszakadás ősei szellemétől – visszatalálás a saját totemállatához és az ősökhöz

4. Csihua – gyarmatosítás, erdőirtás, elszakadás a népétől – Odvas (őrzőfa) megjelenése; apa és fiú egymásra találása

5. Nemi – révülők kiközösítése, elkülönítése – Nemi kiszabadítása, visszatalálás a családjához

6. Nisan – világ átalakulása, az új világban nincs szükség varázslásra, sámándob eladása – új sámándob, totemállat visszatérése

12. A könyv egyik központi témája a változó világ és az értékrendek átalakulása. Szerinted valóban elfordult az ember a régi értékektől? Miért lehet ez probléma? Probléma egyáltalán?

Szerinted mennyire fontos, hogy a régi hagyományokat megőrizzük, továbbvigyük?

13. „(…) s megint rátör a félelem, hogy elveszíti a cipőjét.
Furcsa félelem ez. Sokkal mélyebben mar a lelkébe, mint ahogy várná az ember. Gergő kissé meglepve figyel önmagába, amint elhatalmasodik rajta a rémület – pedig csak a cipőjéről van szó!” (77%)

A többi akadállyal szemben Lebeke kórházának második emeleti láptengere talán kevésbé egyértelmű. Te hogyan értelmezted ezt a jelenetet? Ezt a próbát miért kell kiállnia Gergőnek?

Ezt a próbát értelmezhetjük a félelem általános legyőzéseként. Gergőnek rá kell jönnie, hogy a félelme nem valódi, és ha úgy dönt, megszabadulhat tőle. Ezzel mintegy felkészül arra, hogy szembe tudjon nézni a még nagyobb félelmével: a végső búcsúval az apjától.

14. Gergő legnagyobb próbatétele a Sárkány és saját félelmének legyőzése, ami számára összefonódik a gyászfeldolgozással és az apjától való végső (vagy talán annyira mégsem végső) búcsúval. Milyennek érezted ennek a témának a feldolgozását?

15. Mit szimbolizál a könyvben a Sárkány? Miért fontos féken tartani? A Sárkány és annak megzabolázása/feldühítése mit árul el a mai társadalmunkról?
 
„Ha a Sárkány elszabadul, a szellemvilágban a rémálmok veszik át a hatalmat. A való világban pedig természeti csapások, katasztrófák, betegségek pusztítják az ébereket.” (34%)

A Sárkány az egyensúlyt, azon belül is főleg a Föld egyensúlyát szimbolizálja. Ha nem vigyázunk rá, természeti katasztrófákat okoz. Meg kell fékezni, figyelni kell rá, olykor el kell engedni, hogy kitombolhassa magát, de teljesen nem lehet szabadon engedni. Ennek az egyensúlynak a megtalálása a Hetek, a régi idők sámánjainak a feladata. Így a Sárkány jelenléte a természetre való odafigyelés fontosságát, a természettel való békés együttélést jelképezi.

Ám mivel Gergő a félelmeivel a Sárkányon keresztül néz szembe, értelmezhetjük a lelki egyensúly szimbólumaként is.

16. És persze Holló és a végső összecsapás. Gyanakodtál Apollóniára? Milyen jelek utaltak arra, hogy ő Holló?
Mit gondolsz a könyv lezárásáról? Tetszett, ahogy a helyzet megoldódott Apollónia és Béla szerelmével és esküvőjével?

Holló valódi kilétére már a történet eleje óta utaltak jelek. Például az, hogy Apollónia olyan lelkesen Bogiékkal akart tartani, sőt, ragaszkodott hozzá, hogy ő vezessen, ő kísérje a családot. Később, amikor a benzinkúttól nem messze Kobzos Bélát félreállítja a kocsi útjából, Gergő mintha karmokat látna a fővadász nyaka körül. Amikor pedig Holló szárnya megsérül, Apollónia karja is eltörik. Bár igaz, hogy Apollónia személyisége elég jó álcának bizonyult. 🙂

17. Milyen más történetre emlékeztetett a könyv? Milyen hasonlóságokat és különbségeket találsz köztük?

18. Van kedvenc részed, idézeted a könyvben? Mi ragadott meg benne?

19. Kinek ajánlanád ezt a könyvet, és miért?

Az idézetek az alábbi kiadás alapján szerepelnek az oldalon: Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók. E-könyv. Könyvmolyképző Kiadó, Szeged, 2020.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük