Könyvek,  Middle Grade könyvek

Jacqueline Wilson: A kofferes kislány

A könyvhöz tartozó kérdések és válaszok elemzéshez és könyvklubhoz

ABC-kvíz a könyvhöz

Miért érdemes elolvasni?

A kofferes kislány olyan értelemben kilóg a többi ajánlott olvasmány közül, hogy nem 21. századi könyv, hiszen eredetileg 1992-ben jelent meg, ennek ellenére témája és stílusa miatt abszolút kortárs könyvnek számít. Jacqueline Wilson a gyerekirodalom igazi úttörője, a hetvenes évek óta termékeny író, aki rendkívüli együttérzéssel közelíti meg a kényes, mégis fontos témákat. Hiteles képet ad a gyerekeket foglalkoztató problémákról és kérdésekről, finom empátiával helyezkedik bele a gyerekek szemszögébe. Történetei közben végig olvasmányosak, szórakoztatóak maradnak, a komoly témákat humorral és pozitív végkicsengéssel enyhíti. Nem csoda, hogy munkásságát számos díjjal jutalmazták, 2002 és 2008 között pedig a legtöbbet kölcsönzött író volt a brit könyvtárakban.

Miről szól?

A kofferes kislány a szülők válásával járó változásokat mutatja be a tízéves Andrea szemén keresztül. Andy élete fenekestül felfordul, amikor szülei nemcsak hogy külön költöznek, de mindketten új párral és azok gyerekeivel kezdenek új életet. Andy korábbi egyke gyerekként kénytelen alkalmazkodni az új helyzethez, és ingázni a két család között, amiben nehezen találja a helyét.

A történet sok olyan témát érint, ami egy válás során felmerülhet: beilleszkedés az új idegesítő, vagy kevésbé idegesítő testvérek közé, a megváltozott élethelyzettel járó nehézségek és az azokból fakadó bizonytalanságok, a szülők veszekedései. Ám közben megoldást is kínál, vigaszokat, amik átsegíthetik a gyerekeket (és a felnőtteket) egy ilyen helyzeten.

Kinek ajánlom?

Jacqueline Wilson elsősorban „lányos” könyveket ír, így ez a történet is főleg lányoknak, a 10-12 éves korosztálynak lehet olvasmányos. Tökéletes választás lehet iskolai könyvklubokra, remek kiindulópontot jelenthet a válás témájának feldolgozására, vagy általában a változásokkal járó helyzetek, a különböző nézőpontok megvitatására.

Ajánlom azoknak is, akik szívesen olvasnak gyerekirodalmat, és szeretnének megismerkedni Jacqueline Wilson stílusával.

Mire számíts?

Család: 5/5

Humor: 2/5

Realizmus: 5/5

Komoly témák: 5/5

Erős karakterek: 4/5

Éleslátás: 5/5

A könyv a moly.hu-n

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük