Könyvek,  Middle Grade könyvek

Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók

A könyvhöz tartozó kérdések és válaszok elemzéshez és könyvklubhoz

A könyvhöz tartozó idézetes kérdésekért kattints ide!

Miért érdemes elolvasni?

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a Gergő-regények immár igazi klasszikusnak számítanak. Az első könyv 2002-es megjelenése után szinte azonnal népszerű lett a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt, és a sorozat több díjat is bezsebelt. Sokan a Harry Potter könyvekhez hasonlítják témája és olvasmányos története miatt. (Személy szerint én sosem szeretem, ha egy könyvre azt mondják, hogy ez a magyar/francia/bármilyen Harry Potter, mert J. K. Rowling sorozata több szempontból megismételhetetlen, és nem igazságos a többi könyvvel szemben sem, amik a maguk módján mind egyediek.) Böszörményi Gyula regényén valóban érezni lehet a Harry Potter hatást, de a hangulata, a világa teljesen más. Érdekes megfigyelni, hogyan építkezik az író a magyar mitológiából, népmesékből, és hogyan teremt egy teljesen komplex világot a pár nap alatt játszódó történettel.

Miről szól?

A teljesen átlagos, tizenhárom éves pesti srác, Gergő élete egyik napról a másikra felborul, amikor a családja meghívást kap a Vajákosok, Táltosok, Énekmondók, Sámánok és Egyéb Révülők Találkozójára. Kénytelen szembesülni örökségével, félelmeivel és a rá váró révülőt próbáló feladattal. Mindeközben számos másik szereplőt is megismerhetünk: a mostohatestvérét, Zsófit; a Sárkányt és a világ egyensúlyát őrző hét eredetileg nagy erejű, de most különböző problémákkal küzdő sámánt; a találkozó szervezéséért felelős Hódfarok nénét és Borzalagot; a különleges eseményre besurranni vágyó lidérceket; az állatoktól, turistáktól, természetvédőktől irtózó fővadászt; és persze a gonoszságban mesterkedő Hollót.

A Gergő és az álomfogók alapvetően fantasy és kalandregény, de egy Middle Grade könyvhöz képest meglepően sok fontos témával foglalkozik tudatosan. Megjelenik benne a mozaikcsalád képe és a gyász, hiszen Gergő korán elveszítette az édesapját, most pedig kénytelen megbarátkozni anyja új párjával és a mostohatestvérével. Közben az író ügyesen szövi bele a sámánokkal teli történetbe a változó világ problémáit. Azt, hogyan kopott ki a varázslat a modern világból, hogyan fordult el az elanyagiasodott ember a természettől, hogyan közösíti ki a társadalom a meg nem értett tagjait, és hogyan élnek vissza egyesek a hatalmukkal.

Persze a regény mindezeket a témákat izgalmas jelenetekbe, humorba csomagolva jeleníti meg, hogy a kiskamaszok számára is fogyaszthatók legyenek.

Kinek ajánlom?

A Gergő és az álomfogók igazi kalandos, szórakoztató, olvasmányos Middle Grade könyv, a kiadó ennek megfelelően 10 éves kortól ajánlja. Bár a könyv főszereplője Gergő, a mostohatestvére, Zsófi végig segíti a révülők világának megmentésében, és vegyesen kapunk más női és férfi karaktereket is, így lányoknak és fiúknak egyaránt élvezetes lehet. Tökéletes olvasmány iskolai csoportoknak, osztályoknak.

Ajánlom a gyermeklelkű felnőtteknek is, akik nyitottak a varázslatos világokba repítő ifjúsági könyvekre. Számukra nem csak a történet, de annak sokszor kellemesen bizarr humora és népmesei motívumai is szórakoztatóak és érdekesek lehetnek.

Mire számíts?

Fantasy: 5/5

Rejtély, kaland: 5/5

Humor: 3/5

Komoly témák: 2/5 (Végig jelen vannak, de a hangsúly a kalandokra és a problémák megoldására helyeződik.)

Realizmus: 2/5

Család: 2/5

A könyv a moly.hu-n

A 24.hu interjúja a szerzővel

A Könyves Magazin interjúja a szerzővel

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük