Könyvek,  Middle Grade könyvek

Raquel J. Palacio: Az igazi csoda

A könyvhöz tartozó kérdések és válaszok elemzéshez és könyvklubhoz

Kvízkérdések a könyvhöz

Miért érdemes elolvasni?

Az igazi csodát főleg azért érdemes elolvasni, mert igazi mai könyv fontos témával, szerethető karakterekkel, könnyed, fogyasztható hangvétellel, a gyerekekhez igazodó stílussal. Egy egyszerű történet, ami mégis jó kis párbeszédeket indíthat meg a gyerekek között, és még a felnőtteket is elgondolkodtathatja. A mai korban, a mi világunkban játszódik, nem használ szimbólumokat, költői képeket, így bárki könnyedén azonosulhat vele. Ennek ellenére összetett történet, ami univerzálisan beszél az elfogadásról, a beilleszkedésről és az iskolai környezet okozta nehézségekről. Az összetettségét elsősorban a több nézőpont adja, melynek segítségével az összes fontos karakter lelki világába bepillantást nyerhetünk.

Miről szól?

A tízéves Auggie arcdeformációval született, ami miatt eddigi rövid élete alatt számos műtéten és beavatkozáson kellett átesnie. Iskolába sem járt, otthon tanult, most viszont a szülei úgy határoznak, eljött az ideje, hogy rendes közösségbe kerüljön, így Auggie elkezdi az ötödik osztályt, ahol új emberek, új szabályok, új szokások veszik körül. Auggie-nak meg kell tanulnia, hogyan illeszkedhet be az új környezetébe, ahol sokan eleinte gyanakodva, ellenségesen vagy félve fogadják. Azonban új barátokra lel, és lassan az iskolatársai is felismerik a furcsa külső mögött rejlő barátságos személyiséget.

Auggie története őszintén mesél az elfogadás folyamatáról és az iskolai beilleszkedésről. Azonban nem csak Auggie szemszögén keresztül. A többi karakter elmeséléséből megtudhatjuk, milyen nehéz lehet néha beilleszkedni akkor is, ha az ember nem születik arcdeformációval. Egy új közösségbe való belépés bárkinek megterhelő lehet, főleg kamaszkorban. A szereplők mind a saját nehézségeikkel küzdenek, miközben valamiképpen Auggie-hoz is kapcsolódnak, akitől mind tanulnak valamit. Így megjelenik a könyvben a testvéri és családi szeretet, a barátság ereje, a szülők válása okozta megpróbáltatások és a gyász is, de úgy, hogy a történet hangvétele végig pozitív és humoros marad, az emberi kegyelembe vetett hitre fókuszálva.

Kinek ajánlom?

Bár a könyv főszereplője tízéves, valószínűleg a benne megjelenő komoly témák miatt a magyar kiadó tizenkét éves kortól ajánlja. Azonban a könnyed hangvétel, a humor, a gyerekközeli stílus és a pozitív végkicsengés miatt akár egy tízéves számára is élvezetes olvasmány lehet, ha nyitott a komolyabb témájú könyvekre. Hiszen az elfogadás, a „más” emberek megértésének a vágya már kisebb korban is megjelenhet. Ráadásul a gyerekek akár tízévesen is küzdhetnek olyan problémákkal, amik a történetben megjelennek, a beilleszkedés kérdése pedig ötödikben hangsúlyossá válik. Egy felnőttel való beszélgetés és akár a könyvből készült film megnézése pedig segíthet a téma feldolgozásában.

A történetben fiú és lány nézőpontokat is megismerhetünk, ezért, illetve a laza stílus miatt, mindkét nem számára élvezhető olvasmány lehet.

Mire számíts?

Realizmus: 4/5

Iskolai történet: 5/5

Humor: 4/5

Erős karakterek: 4/5

Család, barátok: 4/5

Romantika: 1/5

Komoly témák: 3/5

A könyv a moly.hu-n

A könyv hivatalos oldala

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük