Extrák,  Könyves kihívások, játékok, naplók

Mini könyves kihívások

Ha beírjuk a keresőbe, hogy „könyves kihívás”, „olvasási kihívás” vagy angolul „reading challenge”, főleg hosszú listákat, bingókat találunk, amiknek a teljesítése elsőre lehetetlennek tűnhet. Néha nehéz időt szakítani az olvasásra, vagy szívesebben kapcsolunk ki máshogy, így egy hosszú kihívás kedvünket szegheti, esetleg a kezdeti lelkesedés után hamar félbehagyhatjuk. Ilyenkor választhatunk rövidebb olvasási feladatokat, amiknek a teljesítéséhez elég csak egy-két könyvet elolvasni.

A mini könyves kihívások ugyanolyan ösztönzőek tudnak lenni, mint a hosszabb listák, és a teljesítésük ugyanolyan sikerélmény lehet, ha így el tudsz olvasni egy olyan könyvet, amit már régóta szerettél volna, vagy új kedvencet avathatsz.

Egy ilyen mini célt úgy is kitűzhetsz magadnak, ha a hosszabb kihívások feladatai közül választasz párat, amit szimpatikusnak és teljesíthetőnek érzel. Vagy választhatsz egyet az alábbi kategóriák közül. Igyekeztem olyan általánosabb, tág feladatokat összeszedni, amik bárkinek motiválóak lehetnek, és hamar lehet hozzájuk olvasmányt találni.

Ha konkrétabb olvasási feladatokat teljesítenél, szemezgess a Könyves kihívások haladóknak listáról!

  • Ezt már rég el akartam olvasni: Ezzel a kihívással végre sort keríthetsz egy olyan könyvre, ami már régóta ott áll a polcodon, vagy régóta szemezel vele a könyvesboltban. Azt adta az olvasmány, amire számítottál?
  • Bestseller: Olvass el egy könyvet, ami tarol az eladási listákon, és amiről csak jókat hallasz! Valóban olyan jó könyv, mint amilyennek tűnik? Neked is tetszett? Miért olvassák vajon ennyien?
  • Valami régi: Ismét előveheted gyerekkorod kedvencét, vagy egy olyan könyvet, ami életed valamelyik pontján nagy hatással volt rád. Még most is ugyanolyan hatással van rád? Máshogy fogott meg, mint régen? Találtál benne új gondolatokat?
  • Valami új: Olvass el egy olyan könyvet, ami egyébként nem annyira a te stílusod! Ha mondjuk valamiért ódzkodsz a történelmi regényektől, keress egyet, ami érdekesnek tűnik, vagy sokan szeretik! Találtál benne olyan pontot, amihez tudsz kapcsolódni? Más volt, mint amire számítottál?
  • Ajánlás alapján: Kérj ajánlást olyan embertől, akivel egyezik a stílusotok – vagy olyantól, akivel épp hogy nem! Milyen könyvet ajánlanak a különböző korú, érdeklődésű emberek? Mit olvasnak ma a fiatalok? Ráakadtál így egy különleges könyvre?
  • Fontos téma a középpontban: Olvass el egy olyan könyvet, ami fontos témát dolgoz fel! Hogyan jelenítette meg ezt a témát az író? Jó beszélgetésindító lehet?
  • Közös olvasmány a barátokkal: Keress egy vagy több embert, akikkel tudtok választani egy közös olvasmányt, és azt utána együtt meg tudjátok vitatni! Milyennek találtad ezt a könyvklubélményt? Egyezett a véleményetek a könyvről?

Ha valamelyik mini kihívást teljesítetted, írd meg hozzászólásban a tapasztalataidat, hátha másokat is ösztönzöl vele! 🙂

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük