Könyvtámasz

Mik is azok a Middle Grade könyvek?

Az elmúlt évtizedekben a gyerek- és ifjúsági irodalom olyan nagyfokú változásokon ment keresztül, palettájuk annyira színesedett, hogy ma már ennek a két műfajnak több kategóriájáról is beszélhetünk. A könyvesboltok és a könyvtárak polcai roskadoznak a gyerekeknek és a fiataloknak írt könyvektől, és a betérőnek gyakran az eladó vagy a könyvtáros segítségét kell kérnie, hogy ki tudja választani közülük a megfelelőt gyermekének, hozzátartozójának vagy diákjának.

A gyermek- és ifjúsági könyvek között azért is könnyű elveszni, mert a kettő között nincs éles határ, és még az alkategóriák meghatározása sem egyértelmű. Hol végződik a gyerek-, és hol kezdődik az ifjúsági irodalom? Hol van a választóvonal a meseregények, a Middle Grade és a Young Adult könyvek között? Miről szólhat egy Middle Grade, és miről egy Young Adult könyv? Ezzel az összefoglalóval (és egy későbbivel a Young Adult könyvekről) igyekszem választ adni ezekre a kérdésekre.

A Middle Grade könyvek korosztály szerinti besorolása

Itt már rögtön problémákba ütközhetünk. Bár a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a Middle Grade könyvek a 8-12 éves korosztályt célozzák, ez a meghatározás nem mindegyik könyvre húzható rá. Több Middle Grade könyvben megjelennek már olyan komoly témák, amik egy nyolcéves számára még korainak tűnhetnek.

Többen úgy írják körül a Middle Grade irodalmat, mint azok a könyvek, amik már valamennyivel hosszabbak, összetettebbek a meseregényeknél, és amiket a gyerekek már önállóan olvasnak. Ezek a művek azokat a kiskamaszokat célozzák, akik már magabiztosan olvasnak, először tesznek fel maguknak komolyabb kérdéseket a világról, és azokról szívesen olvasnak is.

Ez az önállóság azonban elég erősen egyénfüggő. Persze vannak, akik érettebbek a koruknál, és már nyolcévesen is szívesen vesznek a kezükbe hosszabb könyveket, de sok gyerek még nem olvas magabiztosan ebben a korban, vagy még a meseregényeket részesíti előnyben. A blogon azért is jelöltem meg a Middle Grade könyveket a 10-13 éveseknek szólókként, mert a fenti meghatározás tükrében ez sokkal reálisabbnak tűnik.

A Middle Grade könyvek témái

A Middle Grade könyvekről a legtöbbeknek először az olyan szórakoztató irodalmi könyvek ugranak be, mint a Harry Potter első kötetei, a Percy Jackson sorozat vagy az Egy ropi naplója. Ezek mind pergő, fordulatos, olvasmányos történetek, és tökéletes választások, ha szeretnénk megszerettetni a gyerekekkel az olvasást. Míg az utóbbi a vicces, mindennapi helyzetekre helyezi a hangsúlyt, addig az előbbiek cselekménye kalandokból, megoldandó rejtélyekből áll, ahol a főszereplőknek általában egy küldetést kell magukra vállalniuk. Bár a kalndregények tétje komolyabb, mint egy meseregényben, az Egy ropi naplójában pedig megjelennek olyan családi és iskolai problémák, amikkel minden gyerek szembesülhet, ezek a könyvek csupán érintőlegesen foglalkoznak komoly témákkal.

A Middle Grade irodalom azonban túlmutat ezeken a történeteken. Olyan – sokszor díjnyertes – könyveket is felsorakoztat, amik őszintén, együttérzőn mesélnek a gyerekeknek a világ működéséről. Közben nyilvánvaló módon szem előtt tartják a célcsoportot, és olyan témákkal foglalkoznak, amik a 10-13 éves kiskamaszokat foglalkoztathatják. (És itt a világra való reflektálás szükségessége miatt most direkt nem a 8-12 éves korosztály-megjelölést használtam.) Még nem taglalnak olyan összetett témákat, mint a Young Adult könyvek. Nem firtatják az élet értelmét, nem foglalkoznak a jövő kérdéseivel, az identitás megtalálásának szükségességével. Sokkal inkább a gyerekek közvetlen környezetét, a családot, a baráti és az iskolai kapcsolatokat elemzik. Céljuk alapvetően a szórakoztatás, a reményadás, az érzékenyítés, a megoldások kínálása egy-egy problémára, így még a komolyabb témájú Middle Grade könyvek is humorosak, olvasmányosak – és mindig teljes vagy részleges happy enddel végződnek.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy néhány Middle Grade könyv ne foglalkozna igen komoly témával. Hivatalosan, a megjelenő témák szempontjából a Middle Grade könyveknek három kritériumnak kell megfelelniük: nem tartalmazhatnak túlzó, értelmetlen káromkodást, agresszív, részletesen leírt erőszakos jelenetet és szexualitást. De például egy válás és annak a családra gyakorolt hatása már könnyen felbukkanhat ezekben a könyvekben.

Azt már a szülőnek, a hozzátartozónak, a pedagógusnak kell látnia, mik azok a témák, amiket az egyes gyerekek könnyen fel tudnak dolgozni. Azt azonban fontos szem előtt tartani, hogy a Middle Grade könyvek a komoly témákat mindig árnyaltan jelenítik meg, fordulatok, vicces párbeszédek, izgalmas leírások közepette. Így nem hozzák őket előtérbe, nem terhelik rá az olvasóra. A gyerekek egy-egy ilyen könyv olvasásakor valószínűleg észre sem veszik, hogy most egy komoly „felnőtt témáról” van szó, hanem belemerülnek a cselekménybe.

Jó példa erre Jacqueline Wilsontól a Micsoda anya! című könyv, amiben a két lányát egyedül nevelő édesanya depresszióval küzd, igyekszik fogódzkodót találni az életben. Mivel a gyerekek ebben a korban még valószínűleg nincsenek tisztában a depresszió fogalmával, csak azt látják, amit a főszereplő Dolphin is: hogy az édesanya beteg és máshogy viselkedik, mint a többi anyuka. Közben a történet a szeretet erejét, a családi összetartást hangsúlyozza, ahogy Dolphin igyekszik segíteni az anyukájának.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő Middle Grade könyvet?

Ha a fenti leírás után továbbra is nehéznek tűnik eligazodni a címek és a borítók között, a legfontosabb kérdés, amit érdemes végiggondolni a választás előtt, az az, hogy az adott gyerek olvasó inkább a szórakoztató irodalmi könyvekre nyitott, vagy szívesen olvasna realisztikusabb helyzetekről is – pl. egy család történetéről, egy baráti kapcsolatról, iskolai történésekről.

A választást nehezítheti, hogy a stílusok gyakran összemosódnak. Egy fantasy könyv nem feltétlenül tipikus kalandregény, egy komolyabb témát előtérbe hozó történethez pedig kapcsolódhat izgalmas rejtély is.

Érdemes alaposan szemügyre venni a könyv borítóját. Az elején lévő illusztráció tükrözheti a könyv hangulatát, a „díjnyertes”-ként megjelölt történetek pedig mindig foglalkoznak valamilyen komolyabb témával is. A könyv hátulján lévő tartalom is sok mindenre rávilágíthat – például a történet főbb pontjaira, arra, hol játszódik, és mire helyezi a hangsúlyt: a kalandokra, a vicces helyzetekre vagy a szereplők közötti kapcsolatokra. Ezenkívül sok könyvön található korhatárjelzés is, amit a kiadó a megjelenő témák alapján állapít meg. Ha pedig webshopban vásárlunk, elsőnek hasznos lehet szétnézni a kiadó/bolt kínálatában, hogy lássuk, milyen egyéni kategóriamegjelöléseket használ. Nem biztos, hogy mindegyik oldalon találunk külön „ifjúsági könyvek”, „Middle Grade” vagy „Young Adult” címkét, valószínűbb, hogy inkább korcsoportra tudunk szűrni.

És persze a megfelelő Middle Grade könyv kiválasztásánál is jól jöhet a moly.hu oldala, ahol szintén látszik korhatárjelzés, és az olvasói vélemények segíthetnek eldönteni, élvezné-e a gyermekünk, hozzátartozónk vagy diákunk az adott könyvet. A bejegyzés elején pedig nem véletlenül említettem a könyvtárasokat és az eladókat. Számtalanszor beigazolódott, hogy bizonytalanság esetén ők minden titkok tudói. 😊

Forrás cikkek: Navigating Middle Grade Books, The Key Differences Between Middle Grade vs Young Adult

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük