Könyvek,  Young Adult könyvek

Benjamin Alire Sáenz: Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomában

A könyvhöz tartozó kérdések és válaszok elemzéshez és könyvklubhoz

Miért érdemes elolvasni?

A Jellicoe Roadhoz hasonlóan az Aristotle és Dante szintén egy Michael L Printz-díjas könyv, ami nyíltan és mély együttérzéssel mesél a fiatalok útkereséséről. Merész hangja tömör líraisággal párosul, és így a modern versekre emlékeztet. Egészen egyedi hangulatát az összetett szimbólumok és a mindennapi helyzetek egymás mellé helyezése adja. Közben a könyvben a rövid, frappáns, kifejező párbeszédek dominálnak, ezeken keresztül tárulhatnak fel a szereplők közötti kapcsolatok és a kimondatlanul maradó szavak. Egyszerű mondatai mély gondolatokat tartalmaznak, szinte minden oldalon olvashatunk találó párhuzamokat, gondosan, finoman megfogalmazott bölcsességeket. Talán ez okozhatja a történet népszerűségét és általános pozitív fogadtatását az olvasók körében is.

Miről szól?

A könyv két barát, Aristotle és Dante kamaszéveinek valamivel több mint egy évét kíséri végig. Azt a kritikus időszakot, amikor a két fiú a világmindenség titkait, az életüket körülvevő rejtélyeket kutatja. A történteket Ari nézőpontján keresztül követhetjük, akinek a világ működésének minden egyes mozzanata rejtély. Igyekszik megfejteni édesapját, a szülei kapcsolatát, a bátyja múltját övező titkot, az élet értelmét, a boldogságra való képesség mibenlétét. És legfőképpen a kamaszkort, amit esetlen, furcsa átmeneti időszaknak tart, és amiben nehezen találja önmagát.

Az Aristotle és Dante központi témája a kamaszkori útkeresés, a felnőtté válás néha cseppet sem egyértelmű lépései. Mivel ebben a korban rengeteg minden jelentőséggel bír, a könyv is számos részletével foglalkozik: az identitás és a szabadság kérdésével, a családi és az iskolai kapcsolatokkal, a múlt démonaival, az elveszettség érzésével és a próbálkozásokkal, amik önmagunk megtalálásáig vezetnek. Közben előtérbe kerül az irodalom és a művészet is, amik kapaszkodót jelenthetnek a rejtélyek megfejtésében, és kapcsolódási pontként szolgálhatnak.

Kinek ajánlom?

Mivel egyszerre olvasmányos és elgondolkodtató könyv, amiben minden fiatal felfedezhet rávonatkozó mondatokat, az Aristotle és Dante tökéletes választás a kamaszoknak, akár beszélgetésindító történetként is. A magyar kiadó 16 éves kortól ajánlja, azonban a könyv nem tartalmaz semmi olyasmit, amiért ez különösebben indokolt lenne. Ari a történet elején tizenöt éves, így például a moly.hu is 15 éves kortól ajánlja, és ez véleményem szerint is pontosabb besorolás. De tulajdonképpen 14 éves kor felett minden olyan fiatalnak a kezébe adható, aki már a világ működésének a rejtélyeit kutatja.

Közben a felnőtteknek is érdekes olvasmány lehet, ahogy megidézi a kamaszkor nehézségeit és szépségeit. Általános érvényű bölcsességei pedig nem csak a kamaszoknak adhatnak sokat.

Mire számíts?

Líraiság: 4/5

Realizmus: 3/5

Humor: 2/5

Romantika: 1/5

Komoly témák: 4/5

Rejtély: 1/5

A könyv a moly.hu-n

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük