Felnőtt könyvek,  Könyvek

Alice Munro: Kilátás a Várszikláról

Kérdések és válaszok elemzéshez, könyvklubhoz

Miért érdemes elolvasni?

Alice Munro a modernkori novella kiemelkedő alakja, és a Svéd Akadémia épp ezzel az indoklással ítélte oda neki a Nobel-díjat 2013-ban. Szerepe meghatározó a kortárs irodalomban, közel 60 évre visszanyúló történetei több nemzedék életébe engednek bepillantást. Munro az a típusú író, aki a számára oly jól ismert környezetről: az ontarioi Huron megyéről ír, több novellája is önéletrajzi ihletésű. Ám a szereplőkön keresztül megjelenített érzések, fordulópontok, ráeszmélések nagyon is univerzálisak. Munro az átlagemberek sorsfordító pillanatait kutatja, és ez a Kilátás a Várszikláról című könyvére még inkább igaz. Látszólag saját családja történetét írja le, közben valójában önmagát és azokat a helyzeteket elemzi, amik nagy hatással bírhatnak nemcsak az egyén, hanem az eljövendő generációk életére is.

Miről szól?

Munro a 18. század végi Skóciából indítja családja történetét, az első ismert felmenője, William O’Phaup legendás életével. Őt a Laidlaw-k hosszú sora követi, akik mind egyszerű életet élnek, döntéseik, személyiségük mégis egyedivé és meghatározóvá teszik őket. Végigkövethetjük, hogyan vándorolnak ki Amerikába, hogyan telepednek le a kanadai vadonban, és hogyan élnek a Huron megyei farmon. A kötet második felében pedig Munro saját életének jelentős pillanataira, fiatal- és idősebb kori felismeréseire tekint vissza, miközben folyamatosan vizsgálja a családján belüli kapcsolatokat.

A kötet középpontjában így a mindennapi emberek valamiért nagy súllyal bíró tapasztalásai állnak, illetve a maga nemében egyedülálló személyiségük, ami ott visszhangzik a későbbi nemzedékekben is. Miközben az írásos emlékekre és a családi elbeszélésekre hagyatkozva von le következtetéseket és tekint vissza a múltra, a szerző körbejárja az emlékezés témáját is, azt, mennyiben bízhatunk meg a ránk maradt történetek hitelességében. Munro tudatosan vizsgálja a jelen és a múlt közti különbségeket is, így ahogy haladunk előre az időben, a különböző korok szokásai, jellemzői is kibontakoznak előttünk a történeteken keresztül.

Kinek ajánlom?

Azoknak, akik szeretik a lassú folyású családtörténeteket és persze a novellákat. De ajánlom azoknak is, akik esetleg nem szeretik annyira a novellásköteteket, de a témát érdekesnek találják. Az egyes történetek időrendben követik egymást, a novellák jól értelmezhető egységek, sokkal inkább mintha egy regény fejezetei lennének. Illetve aki még nem olvasott Munrótól, de nyitott a stílusára, annak is mindenképp érdemes megismerkedni vele.

Mire számíts?

  • Családtörténet: 5/5
  • Líraiság: 4/5
  • Történelem: 2/5
  • Korrajz: 3/5
  • Lélektan: 3/5

A köny a moly.hu-n

A Könyves Magazin cikke a szerzőről

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük