Könyvtámasz

Mik is azok a Young Adult könyvek?

Az elmúlt évtizedekben a gyerek- és ifjúsági irodalom olyan nagyfokú változásokon ment keresztül, palettájuk annyira színesedett, hogy ma már ennek a két műfajnak több kategóriájáról is beszélhetünk. A könyvesboltok és a könyvtárak polcai roskadoznak a gyerekeknek és a fiataloknak írt könyvektől, és a betérőnek gyakran az eladó vagy a könyvtáros segítségét kell kérnie, hogy ki tudja választani közülük a megfelelőt gyermekének, hozzátartozójának vagy diákjának.

A gyermek- és ifjúsági könyvek között azért is könnyű elveszni, mert a kettő között nincs éles határ, és még az alkategóriák meghatározása sem egyértelmű. Hol végződik a gyerek-, és hol kezdődik az ifjúsági irodalom? Hol van a választóvonal a meseregények, a Middle Grade és a Young Adult könyvek között? Miről szólhat egy Middle Grade, és miről egy Young Adult könyv? Ezzel az összefoglalóval (és egy korábbival a Middle Grade könyvekről) igyekszem választ adni ezekre a kérdésekre.

A gyerek- és ifjúsági könyvek besorolása

Ahhoz, hogy megpróbáljuk megtalálni a gyerek- és ifjúsági irodalmon belüli határvonalakat, a legegyszerűbb, ha korosztály szerinti kategóriákba soroljuk a könyveket. Ezek a kategóriák (főleg külföldön) mind külön elnevezést kaptak. Mégpedig:

– kartonkönyvek: 0-3 éves korig

– képeskönyvek: 3-8 éves korig

– kifestő- és foglalkoztatókönyvek: 3-8 éves korig

– modellkönyvek: 3-8 éves korig (A novelty book magyar megfelelője. Azokat a könyveket sorolhatjuk ide, amik valamilyen különleges elemet – zenélő, kirakós, felugró, kinyitható oldalt – tartalmaznak.)

– friss olvasókat segítő könyvek: 5-9 éves korig (Azok a rövid, egyszerű nyelvezetű, könnyen követhető könyvek tartoznak ide, amik kimondottan az olvasni tanuló vagy nem olyan régóta olvasó gyerekeket vezetik be az olvasás szeretetébe.)

– meseregények: 6-10 éves korig

– Middle Grade könyvek: 8-12 éves korig (vagy 10-13 éves korig)

– Young Adult könyvek: 12/14-18 éves korig

Ebből is látszik, hogy a Young Adult könyvek (azaz a szó szerinti ifjúsági könyvek) a gyerekkönyvek korcsoport szerinti besorolásának utolsó kategóriáját jelentik, átmenetet képeznek a gyerek- és a felnőtt könyvek között. Ám mit is jelent mindez?

A Young Adult könyvek korosztály szerinti besorolása

Hasonlóan a Middle Grade (MG) könyvekhez, a Young Adult (YA) könyvek korosztály szerinti besorolása sem olyan egyszerű. Sok helyen a tizenkét éves kort jelölik meg a YA olvasmányok alsó határának, ám sok ilyen könyv már olyan komoly témákat dolgoz fel, amik az átlag tizenkét éveseket még nem érintheti, és nem is feltétlenül őket célozzák meg.

Persze az, hogy az író/kiadó alapvetően idősebb korosztályt céloz meg egy könyvvel, nem jelenti azt, hogy az nem kerül a fiatalabbak kezébe. Ebben a korban a gyerekek már önállóan olvasnak és maguk választják meg könyveiket, ahogy egyre tudatosabb olvasókká válnak. Könnyen felkeltheti az érdeklődésüket a borító vagy a hátsó borító szövege, illetve választásukat befolyásolhatja a társak hatása is. Ráadásul általánosságban elmondható, hogy a gyerekek „felfelé” olvasnak. A tizenkét éveseket érdekelni kezdik a középiskolában játszódó történetek, még ha a bennük szereplő történések, problémák nem is teljesen a sajátjaik. Olyan is előfordulhat, hogy egy MG könyvvel induló sorozat későbbi részei már YA-jegyeket képviselnek, tipikus YA-témákkal foglalkoznak, ahogy a szereplők egyre idősebbé érnek. Így volt ez például a Harry Potter sorozatnál is. Tehát ha egy tízéves, gyorsan olvasó gyerek érdeklődését felkeltetette a Harry Potter első része, könnyen lehet, hogy hamar eljut a YA-kategóriába eső későbbi részekig.

Összességében elmondható, hogy a YA az a kategóriája, szakasza a gyerek- és ifjúsági könyveknek, ahol a korosztály szerinti besorolás már kevésbé számít. Ahogy a gyerekek egyre érettebbé és tudatosabb olvasókká válnak, a koruktól függetlenül megtanulják kiszűrni azokat a könyveket, amik témailag, történésileg közel állhatnak hozzájuk. A blogon ezt a kategóriát azért jelöltem a 14-18 éveseknek szólókként, mivel alapvetően komolyabb témájú ifjúsági könyveket ajánlok, amik főleg a középiskolai korosztályt érdekelhetik, és velük is lehet jól beszélgetni róluk.

A Young Adult könyvek témái

Ahogy a MG könyveknél, itt is különbséget tehetünk az alapvetően szórakoztató céllal íródott és a mélyebb mondanivalóval rendelkező könyvek között. A szórakoztató irodalmi könyveknél továbbra is a kalandokon, a rejtélyeken van a hangsúly – illetve a középiskolai történéseken, a mindennapos eseményeken, a barátságokon és a szerelmeken. A középiskolai helyszínből és a korosztályra jellemző megoldandó helyzetekből (család összeegyeztetése a barátokkal, első szerelmek, pályaválasztás) kifolyólag már ezek a könnyed olvasmányok is foglalkozhatnak összetettebb témákkal, ám ezek jellemzően a háttérben maradnak.

Jó példa erre Jenny Hantól A fiúknak, akiket valaha szerettem sorozat. A könyv főszereplője, Lara Jean elsősorban a szerelmi életben igyekszik eligazodni, amikor levelet ír azoknak a fiúknak, akikbe eddigi élete során szerelmes volt. A véletlenül a fiúk kezébe kerülő levelek és a rájuk adott reakciók aztán nem várt bonyodalmakhoz vezetnek. Ám a szerelmi útkeresés közben a háttérben végig ott a család, ami eleinte gyászol, aztán újrarendeződik, a testvéri civódások, az ápolandó barátságok és a középiskola utolsó évéhez közeledve a továbbtanulás kérdése is.

Általánosságban a YA-hősöket már nemcsak a szűk környezetük, hanem a világ egésze foglalkoztatja. Olyan helyzetekkel, problémákkal kerülnek szembe, amik alapján értelmezniük kell saját magukat és a világot, amiben élnek. Önmaguk és a világ elemzése azonban sokkal inkább jellemző az elgondolkodtatóbbnak szánt ifjúsági könyvekre. Ezekben a könyvekben nem is annyira a történeten, sokkal inkább a fiatalokat jellemző útkeresésen van a hangsúly. Ki vagyok én ebben a világban? Milyen értékeket képviselek? Hová tartok? Mire számíthatok a jövőben a világtól? A mélyebb tartalmú YA-könyvek ezeket a kérdéseket járják körül, miközben általában egy-egy fiatalokat is érintő témát dolgoznak fel – például egy családtag elvesztését, egy családi konfliktust, a rasszizmust, a nemi erőszakot, egy betegséggel való megküzdés folyamatát.

Ezeknek a témáknak egy része már a MG könyvekben is megjelenhet, ám míg ott árnyaltabban kezelik őket, és a végkifejlet is mindig pozitív, a YA-könyvek sokkal őszintébben, a valóságot sokszor cseppet sem elkendőzve, nyitottan hagyott kérdésekkel foglalkoznak velük. Nem feltétlenül a reménynyújtás, sokkal inkább a párbeszédindítás, a figyelemfelkeltés, a „nem vagy egyedül” érzés átadása a céljuk, miközben lehetséges kiutat is mutathatnak egy-egy problémából.

Példa lehet ide Laurie Halse Anderson díjnyertes regénye, a Hadd mondjam el…, ami egy nemi erőszak utóhatásait meséli el, hogy mit okozhat egy ilyen eset, ha azt elhallgatjuk, feldolgozatlanul hagyjuk. Ezzel bátorítja a szerző a témáról való őszinte párbeszédet és nyújt támogatást mindazoknak, akik hasonló traumát éltek át. Ezeknél a könyveknél sokat számíthat a tényleges párbeszéd, a könyvek órán, barátokkal vagy családtagokkal való megvitatása.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő Young Adult könyvet?

Mint azt fentebb említettem, ez a korosztály már főleg magának választ olvasmányt éppen aktuális érdeklődése alapján, így a szülői/tanári szerep másodlagossá válik.

Ha mégis szeretnénk fiatal olvasó rokonunkat vagy diákunkat meglepni egy könyvvel, az elsődleges kérdés itt is az, hogy milyen típusú olvasmányokra nyitott: a kalandregényekre, az iskolai történetekre vagy a komolyabb témájú könyvekre. Ez utóbbinál érdemes lehet végiggondolni, mi az a téma, ami a gyerek olvasót érdekelheti, vagy amivel megismertetni szeretnénk, amiről beszélgetnénk vele. Ezeknél a könyveknél ugyanis valóban fontos a megjelenő téma megvitatása. Bevinnénk-e a könyvet az iskolai órára/könyvklubra? Beszélgetnénk-e róla otthon? Van-e olyan barátja a fiatal olvasónak, akivel a témát átbeszélheti?

A YA könyveknél a borító sajnos kevesebb segítséget nyújt, mivel azon sokszor nem látszik, pontosan milyen témákat dolgoz fel és milyen irányt vesz a történet. Érdemesebb a moly.hu értékelései között szétnézni, illetve a könyv adatlapján lévő címkéket végigolvasni. Ezek a címkék jó esetben az összes megjelenő témát, illetve a könyvet illető jelzőket felsorolják. Ilyen címkéket a kiadók oldalán, könyves blogokon és egyéb könyves fórumokon is találhatunk. És persze itt is meg kell említenem a könyvesboltok dolgozóit és a könyvtárasokat, akik átfogó képpel rendelkeznek a kínálatukról.

Forrás cikkek: Age Levels for Children’s Books, The Key Differences Between Middle Grade vs Young Adult

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük