Könyvek,  Middle Grade könyvek

Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

A könyvhöz tartozó kérdések és válaszok elemzéshez és könyvklubhoz

Kutatómunka a könyvhöz

Miért érdemes elolvasni?

A fülemüleerdő titka egy magával ragadó regény, ami a klasszikus gyerekkönyvek hangulatát idézi. Lucy Strange a titkokkal, rejtélyekkel és különleges karakterekkel varázslatos légkört teremt történetében, miközben empatikusan ábrázolja a gyermeki tisztánlátást és bátorságot. A fülemüleerdő titka meseszerűen, meseelemekkel megtűzdelve tárja a fiatal olvasók elé a komoly témákat, így a történet az olykor komor jelenetek ellenére megbízhatóan halad a fordulatokon és izgalmakon át a mesékhez méltó befejezés felé.

Miről szól?

Henrietta és a családja az őket sújtó tragédia elől, a gyógyulás reményében új otthonba költözik vidéken, közel a tengerhez. A Reményházat hatalmas kert és titokzatos rengeteg veszi körül, ám maga a ház is tele van rejtélyekkel, amikre Henriettának fényt kell derítenie, hogy segítsen az édesanyján, és ismét egyesítse a gyász hatására darabjaira hullott családot.

A könyv főtémája így a gyász, aminek a feldolgozásához a könyvek, mesék mutatják az utat Henrietta számára. Lucy Strange a problémákra való megoldás kulcsát a történetekben látja, így A fülemüleerdő titkát végigkíséri a mesék erejének fontossága. Mivel a könyv nem sokkal az első világháború után játszódik, a katonáknak is emléket állít.

Kinek ajánlom?

A könyvet a magyar kiadó tíz-, az Amazon nyolcéves kortól ajánlja, ám a komorabb jelenetek és a komoly témák miatt talán inkább tizenkét éves kortól válik emészthetőbbé. A könyv főhőse, Henrietta is tizenkét éves, gondolatmenetével, érzéseivel, döntéseivel egy hasonló korú gyerek jobban tud azonosulni. Főleg lányoknak lehet élvezetes olvasmány a főhős neme, illetve a lassabb tempó, a bájos gondolatmenet és párbeszédek, és az apró rejtélyek miatt.

Idősebb korban is kellemes olvasmány lehet, hiszen a sorok között gyerekkori olvasmányaink elevenednek meg, és a történet megnyugtató módon kíséri végig az olvasót a megpróbáltatásokon át a feloldást adó befejezésig, emlékeztetve minket a bátor lépések fontosságára.

Mire számíts?

Mese: 4/5

Rejtély, kaland: 3/5

Komoly témák: 4/5

Család: 5/5

Korrajz: 2/5

Líraiság: 3/5

A könyv a moly.hu-n

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük