Extrák,  Könyves kihívások, játékok, naplók

Könyves bingó

Kattints a könyves bingók letöltéséért!

Mi is az a könyves bingó?

Talán magát a bingót senkinek sem kell bemutatni. Általában számokkal játsszák, de ma már számtalan változata ismert, például a könyves bingó is, aminek a rubrikáiba könyvekkel kapcsolatos feladatokat kell írni. Ezek a feladatok többfélék lehetnek, és a teljesítésükhöz különböző könyveket kell elolvasni, esetleg megadott témákat, szavakat, jeleneteket kell keresni a szövegben. A feladattípusok alapján talán a következőképpen kategorizálhatjuk őket:

  • A klasszikus/vegyes könyves bingó: Ennél a fajtánál a rubrikák tipikus könyves kihívásokat rejtenek, amik vonatkozhatnak az elolvasandó könyv műfajára, borítójára, címére, kiadási évére, terjedelmére.
  • A műfajos könyves bingó: A vegyes könyves bingó kategóriát külön-külön is alkalmazhatod a bingódban. Kitalálhatsz olyan feladatokat, amik csak a könyv borítóját, címének egy-egy szavát, vagy mondjuk kiadási évét szabják meg. És ugyanígy játszhatsz bingót csak műfaji megkötésekkel is. (Pl. „Olvass el egy történelmi regényt”, „Olvass el egy klasszikust”) Ez különösen akkor lehet érdekes, ha nyitott vagy a különböző stílusokra.
  • A vegyes szókereső könyves bingó: A szókereső bingónál az adott szavakat kell egy-egy olvasmányban megtalálni. Készíthetsz ebből is vegyes változatot, véletlenszerű szavakkal, vagy esetleg tematikusat, amikor egy adott témából válogathatod össze a szavakat. Például ha a „fantasy” témát választod, olyan szavak kerülhetnek a rubrikákba, mint a „varázsló”, a „tündér”, a „kard”. (Ez főleg úgy izgalmas, ha nem fantasy témájú könyvben keresed őket.)
  • A tematikus könyves bingó: Ennél a változatnál a fenti típusokat vegyítheted egyetlen téma köré gyűjtve. Tehát ha a témád például a karácsony, tehetsz bele karácsony témájú szó- és jelenetkereső feladatokat, illetve olyan kihívásokat, amik valahogy kapcsolódnak ehhez az ünnephez (Pl. „Olvass el egy könyvet, ami karácsonykor játszódik”, „Olvass el egy piros borítójú könyvet”).

A fenti típusokhoz egy-egy sablonért kattints a linkre az oldal tetején!

Természetesen ezek a könyves bingók szabadon variálhatóak és kiegészíthetőek, nyugodtan engedd szabadjára a képzeleted. 🙂

Hogyan játsszunk könyves bingót?

  1. Találj pár bingótársat! Ha szeretnéd, egyedül is teljesítheted a kihívásokat, de mindenképp élvezetesebb legalább egy társat találni hozzá, aki hasonló tempóban olvas, mint te, és vállalja a közös játék szabályait.
  2. Tervezzétek meg a bingótokat! Hány rubrikás legyen? Milyen típusú? Mennyire legyen nehéz? Egy bingó alapján játszotok, vagy mindenki különbözőt ír magának? Ha kell, segítsétek egymást az ötletelésben!
  3. Fektessétek le a szabályokat! Hány bingónak kell kijönnie a sikeres teljesítéshez? Hány könyvet kell legalább elolvasni? (Azaz egy könyvvel lehet több rubrika feladatát is teljesíteni, vagy sem?) Egy feladat teljesítését igazolni kell valahogy? Milyen könyvek számítanak vagy nem számítanak bele a teljesítésbe?
  4. Indulhat az olvasás! Olvasd el a kiszemelt könyveket, amikkel szerinted teljesítheted a feladatokat, és ha egy rubrika kihívásának eleget tettél, ikszeld ki! Amint összegyűlt egy sorod, oszlopod vagy átlód az ikszekből, van egy bingód. Az nyer, akinek először jön ki az előre megbeszélt számú bingó.
  5. Beszéljétek meg a tapasztalataitokat! Akár könyvklubot is tarthattok egy-egy közös olvasmányról, de egyszerűen csak arról is beszámolhattok egymásnak, hogy mennyire volt könnyű/nehéz teljesíteni a feladatokat, olvastatok-e így olyan könyvet, amit más körülmények között nem olvastatok volna el, vagy amit régóta halogattatok, hogy melyik könyv volt a legérdekesebb, ért-e titeket pozitív vagy negatív csalódás.

A dokumentumok háttérképeinek forrása: Image by upklyak on Freepik, Image by macrovector on Freepik, Image by macrovector on Freepik, Image by rawpixel.com on Freepik

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük