Könyvtámasz

Könyvklub gyerekeknek

Az oldal segítséget kíván nyújtani azoknak is, akik gyerekeknek szerveznének könyvklubot, akár otthon, akár iskolában vagy közösségi házban. Míg a diákok a kötelező olvasmányokat sokszor kedvetlenül olvassák, addig a kiadók stabil bázisa a fiatal olvasóközönség, és a mai Middle Grade (általános iskolásoknak, a 10-13 éves korosztálynak szóló) és Young Adult (középiskolásoknak, a 14-18 éves korosztálynak szóló) könyvek rendkívüli népszerűségnek örvendenek, kínálatuk egyre bővül. A tanórákba nehezen ékelhetők be a kortárs könyvek, de az órák után valószínűleg több diák is szívesen csatlakozna egy csoporthoz, hogy megvitassa kedvenc könyvét vagy egy komolyabb témájú, fiataloknak szóló olvasmányt. Az oldal ezeknek a könyvkluboknak is kínál tartalmakat és felhasználható anyagokat.

Hogyan használd az oldalt, ha gyerekeknek szeretnél könyvklubot tartani?

  • Olvasd el a Könyvtámaszon belül a Kezdd itt! bejegyzést, ami a blog általános használatát írja le!
  • A könyvklub első alkalmakor, vagy akár még az előtt kérd meg a gyerekeket, hogy töltsék ki (akár név nélkül) a blogon elérhető Könyvklub kérdőívet! Ezzel felmérheted a csoport igényeit, olvasási szokásait, és kikérheted a véleményüket, ők milyennek képzelik el a közös találkozókat. A válaszaik alapján megbeszélheted velük a könyvklub menetét.
  • Akár erről az oldalról, akár máshonnan választotok közös olvasmányt, hasznos lehet az itt található Olvasónapló, vagy egy hasonló, az olvasás feldolgozását segítő dokumentum. Így minden gyerek láthatja, hogy olvasás közben mire kell figyelnie, miről lesz szó a könyvklubon, amire ő is készülhet kérdésekkel, idézetekkel, gondolatokkal.
  • A könyvek megvitatásához inspirációt adhat az Iránytű menüpont. Fontos viszont, hogy ezeket a kérdéseket és válaszokat úgy állítottam össze, hogy felnőttek számára is érdekesek legyenek. Így, ha egy 10-14 éves gyerekekből álló csoportnak vinnéd őket, érdemes lehet őket a gyerekek igényei szerint átalakítani.
  • Az oldalon ajánlott Middle Grade könyvekhez találsz extra feladatokat is, amikkel játékosabbá teheted az olvasmány feldolgozását, vagy további kutatómunkára ösztönözheted a csoport tagjait. Esetleg a gyerekeket is bátoríthatod, hogy ők maguk készüljenek hasonló feladatokkal az olvasmányokból.
  • A könyvklub alkalmait feldobhatod könyves kihívásokkal, játékos feladatokkal, hogy fenntartsd a gyerekek figyelmét és érdeklődését. Ezekhez az oldal is ad ötleteket, de az interneten is számos hasonló bejegyzést találhatsz.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük