Könyvek,  Young Adult könyvek

Patrick Ness/Siobhan Dowd: Szólít a szörny

A könyvhöz tartozó kérdések és válaszok elemzéshez és könyvklubhoz

Miért érdemes elolvasni?

Ha valaki kíváncsi rá, hol tart ma az ifjúsági irodalom, hogyan hajlanak a fiataloknak szóló könyvek a szépirodalom felé, annak mindenképp érdemes megismerkednie a Szólít a szörnnyel. Kiemelkedő példája annak, hogyan lehet a mai világban fontos témákat őszintén és magával ragadó módon a gyerekek elé tárni úgy, hogy még a felnőttek is felfedezhessék benne a saját igazságaikat. A regény 2012-ben elnyerte a brit Carnegie Medal díjat, illusztrációiért pedig a szintén brit Greenway Medal díjat. Ez eddig az egyetlen könyv, ami mindkét díjat megkapta – méltán, hiszen a szöveg és az illusztráció szorosan összefonódik, és együtt teremti meg a regény különleges hangulatát.

Miről szól?

A tizenhárom éves Conor édesanyja súlyos betegséggel küzd, és Conor eddigi élete felborulni látszik. Hirtelen megjelenik az édesapja Amerikából, egyre több időt kell töltenie a nagymamával, akivel nehezen értik meg egymást, az iskolában mintha láthatatlan lenne, és visszatérő rémálom kínozza. Ráadásul egy szörny is felkeresi éjszakánként, aki mindenáron történeteket akar mesélni neki, arra kényszerítve Conort, hogy ő is megossza vele a saját történetét.

A könyv azt mutatja be, hogyan lehet megbirkózni egy változó, bizonytalan élethelyzettel. Hogy ilyenkor mit hallgatunk el és mit mondunk ki, és milyen fontos, hogy őszinték legyünk magunkhoz és szembenézzünk a saját érzéseinkkel. Közben mesél a fiatalkor nehézségeiről is, hiszen Conor kénytelen a felnőttek döntéseire és igazságaira hagyatkozni, és így egyedül próbálja helyrerakni a tényeket, elszigetelődve a társaitól. A szörny történetei pedig a klasszikus meséket idézve fednek fel általános igazságokat a felnőttek világából, ahol semmi sem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik.

Kinek ajánlom?

Mivel a Szólít a szörny meglehetősen komoly témát dolgoz fel, és stílusilag is a Young Adult irodalomhoz lehet sorolni, 14 éves kortól lehet érdekes olvasmány, lányoknak és fiúknak egyaránt. Témája és rétegei miatt hasznos lehet csoportban is feldolgozni, és akár iskolai osztályoknak bevinni. Felnőtteknek is tud újat mutatni egyedi hangvételével, szép párhuzamaival és kegyetlen őszinteségével. Illetve ha valaki a képi megjelenítést preferálja, a könyvből egészen hű filmváltozat készült Sigourney Weaver, Felicity Jones és Liam Neeson szereplésével.

Mire számíts?

Komoly témák: 5/5

Családtörténet: 4/5

Erős karakterek: 4/5

Fantasy: 2/5

Humor: 1/5

Iskolai történet: 2/5

A könyv a moly.hu-n

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük