Könyvek,  Middle Grade könyvek

Kelly Barnhill: A lány, aki holdfényt ivott

A könyvhöz tartozó kérdések és válaszok elemzéshez és könyvklubhoz

Gyűjtőmunka a könyvhöz

Miért érdemes elolvasni a könyvet?

Amellett, hogy A lány, aki holdfényt ivott 2017-ben elnyerte a Newbery Medal díjat, sok szempontból rendkívül szerethető is. Olvasmányos történet, tele mesés és fantasy elemekkel és elbűvölő karakterekkel, így könnyebben megszólítja a fiatal olvasókat, akik a nehéz témák ellenére is hamar azonosulhatnak vele. Különleges hangulata egyaránt idézi a klasszikus és a modern meséket, történetmesélési stílusa már-már lírai. Közben pedig rengeteg réteggel rendelkezik, erős szimbólumokkal és témákkal dolgozik, amikhez a felső tagozatos korosztály is tud már kapcsolódni.

Miről szól?

A történet középpontjában egy hiedelmekkel és bánattal fertőzött város, a Protektorátus áll, aminek a családjai minden évben kénytelenek feláldozni egy kisbabát a Boszorkánynak. Az erdőben azonban csak jó boszorkány lakik, Xan, aki minden egyes kitett kisbabának új családot keres. Az egyik évben azonban véletlenül varázserővel itatja át egyiküket, akit így jobbnak lát magához venni. Lunának kamasszá serdülve meg kell tanulnia irányítani saját varázserejét, és szembe kell szállnia a szülővárosán uralkodó valódi Boszorkánnyal. A történet több szálon fut, így megismerkedhetünk Anténnal is, aki igyekszik megváltoztatni a saját és a Protektorátus sorsát; Luna szülőanyjával, aki a bánatával birkózik és a felszabadulásáért küzd; és a Xant segítő mocsári szörnnyel és kissárkánnyal.

Mindezen események közben a könyv mesél a gyászról, az anya-gyerek kapcsolatról és a felnőtté válásról. Arról, miért van olyan nagy ereje a bánatnak és a reménynek, hogyan adnak erőt és gátolnak a hiedelmek, és hogyan ismerhetjük meg az igazi Boszorkányokat.

Kinek ajánlom?

A könyvet külföldön a Middle Grade kategóriába sorolták, a magyar kiadó pedig ennek megfelelően 10 éves kortól ajánlja. Sokan úgy vélik, túl komolyak a benne megjelenő témák, túl lehangolóak az egyes események ennek a korosztálynak. Viszont a klasszikus mesék is többször operálnak sötét motívumokkal, amiken a gyerekek hamar túl tudnak lendülni a főhősre és a problémák megoldására koncentrálva. A bánat, a gyász és a hatalmon lévők kegyetlensége itt is mesei elemekkel fonódik egybe, amik a bájos, erős karakterekkel és a konfliktusok gyengéd feloldásával olvashatóvá és fogyaszthatóvá teszi a 10-13 éveseknek, míg az általános, mesékből is ismert témák megjelenése az elemzést könnyíti. Mivel a könyvben a női karakterek és a női értékek dominálnak, lányoknak élvezetesebb olvasmány lehet, de a fiúk is találhatnak benne kapcsolódási pontokat Antén karakterén, illetve a mesei elemeken keresztül.

Mire számíts?

Fantasy, mese: 5/5

Romantika: 1/5

Humor: 2/5

Komoly témák: 3/5

Rejtély, kaland: 3/5

Erős karakterek: 4/5

A könyv a moly.hu-n

Az Entertainment Weekly interjúja a szerzővel

Kelly Barnhill hivatalos oldala

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük