Könyvtámasz

Kezdd itt!

Mire jó ez az oldal?

Az oldal célja, hogy kiindulópontot és fórumot kínáljon azoknak, akik szívesen olvasnak elemző szemmel, ezzel támogatva a könyvklubokat. Ha szereted a komolyabb témájú könyveket, de épp nem tudod eldönteni, mi legyen a következő olvasmányod, ha olvasás után szereted több szempontból megvizsgálni a történetet, és még talán elemzést is olvasnál hozzá, vagy ha beszélgetésindító kérdéseket keresel a könyvekhez, akkor itt a helyed.

Legyen szó akár egyéni olvasókról, könyvklubokról, könyvszerető baráti társaságokról vagy iskolai csoportokról, az oldal támpontot jelenthet a következő olvasmány kiválasztásánál és megvitatásánál.

Mit találsz az oldalon?

Az oldalon olyan díjnyertes, szépirodalmi, vagy valahol a szépirodalom és a szórakoztató irodalom között álló, de mélységei miatt inkább az előbbi felé húzó, vagy csak egyszerűen fontos témájú, kortárs (21. századi) könyveket ajánlok, amik érdemesek lehetnek iskolai és könyvklubos elemzésekre. A könyvekre három kategóriában lehet keresni korosztály alapján: Middle Grade könyvek (általános iskolásoknak, a 10-13 éves korosztálynak), Young Adult könyvek (középiskolásoknak, a 14-18 éves korosztálynak), felnőtt könyvek.

Minden könyvnél leírom, miért és kinek ajánlom, illetve összefoglalom a főbb történeti pontokat és témákat, hogy olvasás előtt eldönthesd, valóban neked, a könyvklubod tagjainak, vagy a diákjaidnak való-e. Ezenkívül minden kötethez találsz elemzést segítő és elgondolkodtató kérdéseket is, amik jó kiindulópontok lehetnek egy könyv megvitatása során. Az elemzést segítő kérdésekhez pedig válaszokat is adok, amik mentén még tovább lehet gondolni a kérdéseket. Ha még ezek után is szívesen foglalkoznál a könyvvel és annak témáival, akkor érdemes rákattintani az alatta megjelenő linkekre és extra tartalomra – utóbbiakat főleg a Middle Grade könyveknél keresd!

Hogyan használd az oldalt?

1. lépés: Nézz szét a Könyvek között! Válaszd ki, hogy milyen korosztálynak szóló könyvet olvasnál, és szemezgess a megjelenő címek között! Olvasd el, miért és kinek ajánlom a könyvet, miről szól a történet, és milyen témák jelennek meg benne! Ezeket a bejegyzéseket nyugodtan végiggörgetheted, nem spoileresek, és nem is feltétlenül egy véleményt tükröznek, sokkal inkább azt a célt szolgálják, hogy eldönthesd, valóban szívesen elolvasnád-e az adott könyvet. Fontos, hogy az oldal folyamatosan frissül, tehát ha épp nem találsz olyan könyvet, aminek szívesen nekikezdenél, akkor érdemes később ismét ellátogatni az oldalra.

Tipp: Ha középiskolásként vagy felnőttként keresgélsz olvasmányt, nyugodtan nézd végig mindhárom kategóriát (Middle Grade, Young Adult, felnőtt). Meglepő, de egy Middle Grade vagy Young Adult könyv felnőttként is érdekes tud lenni.

2. lépés: Szervezz könyvklubot! Ha megtaláltad a neked tetsző könyvet, gyűjts magad köré embereket, diákokat, akiknek szerinted szintén tetszene. Beszéljétek meg, mikor vitatnátok meg az olvasmányt, és már kezdhetitek is az olvasást.

Tipp: Természetesen egyedül is elolvashatod a könyvet, ha épp nem találsz hozzá társaságot, önálló olvasóként is remekül lehet könyvet elemezni. 🙂

3. lépés: A könyvklubotok napjára készüljetek kérdésekkel, idézetekkel, gondolatokkal! Ehhez használhatjátok a blog Olvasónaplóját is. További inspirációhoz kattintsatok az Iránytű menüponton belül az adott könyvre! Itt találtok hozzá elemzést segítő és elgondolkodtató kérdéseket, esetleg további feladatokat, amiket ki is nyomtathattok.

Tipp: Ezek a kérdések csupán kiindulópontok, azaz nem muszáj elejétől a végéig átbeszélni őket. Nyugodtan kihagyhatjátok azokat, amiket kevésbé tartotok érdekesnek, és ki is egészíthetitek őket a sajátjaitokkal.

Fontos, hogy a kérdéseket mindegyik könyvnél úgy állítottam össze, hogy azok felnőttek számára is érdekesek legyenek. Ha tehát egy konkrét osztályba, 10-14 éveseknek szervezett könyvklubba vinnéd be a kérdéseket, érdemes lehet azokat az adott csoport igényei szerint átalakítani.

4. lépés: Ha szívesen olvasnátok még egy nézőpontot a könyvről, akkor egy-egy lehetséges válaszért kattintsatok a szürke hátterű kérdésekre! Ezeket a válaszokat szintén megtaláljátok nyomtatható formában.

Tipp: Ezeket akár már a könyvklub előtt elolvashatjátok mintegy felkészülésből. Fontos, hogy ezek a válaszok nem hivatalos elemzések, nincsenek kőbe vésve, tehát nyugodtan vitathatóak.

Fontos! A kérdések és a rájuk adott válaszok, azaz az Iránytű menüpont spoileres. Ezt csak akkor olvasd el, ha már végeztél a könyvvel – vagy ha nem bánod, hogy pár poént lelövök benne. 😀

+1 lépés: Könyves kihívásokért, játékokért keresd fel az Extra menüpontot! Az itt található ötletekkel még tovább színesíthetitek a könyvklubotokat.

Jó könyvklubozást! 🙂

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük