Felnőtt könyvek,  Könyvek

Sally Rooney: Normális emberek

Kérdések és válaszok elemzéshez, könyvklubhoz

Miért érdemes elolvasni?

Sally Rooney Delia Owenshez hasonlóan elég hamar vált felkapott íróvá. Bár még csak három regénye jelent meg, azok mind a kritikusok, mind az olvasók tetszését elnyerték. A Normális embereket több díjra is jelölték, amik közül a Costa-díjat és a brit Év könyve díjat el is nyerte. Közben pedig Owens könyvéhez hasonlóan ebből is hamar (megjelenése után két évvel) elkészült a filmes (vagyis ez esetben sorozat) adaptáció.

A könyv sikere talán főleg a stílusának köszönhető. Rooney mai nyelvezettel, rövid jelenetekkel és lényegre törő mondatokkal mutatja be Connell és Marianne történetét. Így egyrészt nagyon könnyen olvasható, másrészt pedig, mivel vannak olyan részletek, amik így nem kerülhetnek felszínre, teret hagy az olvasó képzeletének. Közben maguk a szereplők és a helyzetekre adott megoldásaik is egyediek, többféleképpen értelmezhetőek, így remek olvasmány lehet könyvklubok számára.

Miről szól?

A könyv Connell és Marianne nem éppen hétköznapi kapcsolatát követi végig a középiskolai és egyetemi éveik alatt. A két fiatal egymással párhuzamosan, mégis néha ellentétesen változik, különbözőségeik időről időre akadályt gördítenek kettejük közé. Lehetséges-e igaz szerelem két sérült és bizonytalan ember számára, akik önmagukat is nehezen értelmezik? Ez a történet fő kérdése, aminek a megválaszolása végső soron az olvasóra van bízva.

Rooney így tehát nem is annyira a két szereplő romantikus kapcsolatával foglalkozik, sokkal inkább az általános útkereséssel és a hibákkal, amiket közben vétünk. Részben pedig társadalomkritika is, hiszen a történet a 2010-es években, mai felgyorsult világunkban játszódik, ahol a legfőbb problémát a kommunikációs nehézségek okozzák. A főszereplők nemcsak egymás, de maguk előtt is képtelenek megfogalmazni az érzéseiket és vágyaikat vagy azok okait. Kit okolhatunk a kimondatlanul maradt mondatok miatt? A szereplőket, a szűk környezetüket vagy a társadalom egészét? Valóban ez az, ami manapság normálisnak számít?

Kinek ajánlom?

Mivel könnyen olvasható könyvről van szó, remek választás lehet azoknak, akik megismerkednének Sally Rooney-val. Ajánlom azoknak is, akik szívesen olvasnak elgondolkodtatóbb történeteket, fejlődésregényeket nem a klasszikus értelemben vett romantikus kapcsolatokról. Illetve a már említett többféle értelmezhetőség miatt sokat dobhat az olvasásélményen, ha másokkal együtt olvassuk.

Mire számíts?

Korrajz: 4/5

Romantika: 3/5

Mai témák: 5/5

Líraiság: 2/5

Lélektan: 4/5

Kapcsolatok: 5/5

A könyv a moly.hu-n

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük