Könyvek,  Young Adult könyvek

Melina Marchetta: Jellicoe Road

A könyvhöz tartozó kérdések és válaszok elemzéshez és könyvklubhoz

Miért érdemes elolvasni?

A Jellicoe Road egy méltán díjnyertes könyv – 2009-ben nyerte el a kiemelkedő ifjúsági regényeknek járó Michael L Printz-díjat. Alapvetően realista történet, amit misztikus elemek és titkok szőnek át, különleges hangulatot teremtve. Nem könnyű, sodró olvasmány, hanem folyamatos bevonódást igényel az olvasótól, akinek a főszereplővel együtt kell összerakosgatnia a darabkákat, a múlt és a jelen elemeit és félmondatokból következtetnie sorsokra. Így bontakozhat ki a könyv tömör stílusából a különböző karakterek háttere, célja, félelme.

Miről szól?

A könyv főszereplője a tizenhét éves Taylor, aki sok mindenre nem emlékszik (vagy nem akar emlékezni) a múltjából, az mégis kísérti, és nem hagyja, hogy elfelejtse, így lassan, fájdalmasan kénytelen szembenézni szülei történetével és saját létének igazságaival.

Taylor gyerekkora nem volt könnyű, így a történetben olyan komoly témák jelennek meg, mint az elhagyott, állami gondozásba került gyerekek, a pedofília, a depresszió, a gyász, a felelősség önmagunkért és másokért, és az önmagunkkal való szembenézés fontossága. Ezek azonban nem lesújtóan zúdulnak az olvasóra, hanem a múlt rejtélyekkel teli ködén keresztül szivárognak elő, olyan ellenpólusok között, mint a barátság, a szeretet, a család, az összetartás és a humor, amik átsegítik a szereplőket (és az olvasót) a múlt tragédiáin.

A történet két szála lassan, már-már líraian, szimbólumokkal telin fonódik össze, hogy aztán a könyv végére gyönyörű, tragédiákkal, mély szeretettel és fájdalommal teli egésszé álljon össze.

Kinek ajánlom?

A könyvet a magyar kiadó 14 éves kortól ajánlja, míg az Amazon a 13-17 éves korosztálynak. A komoly témák és a sokáig kusza, lassan kibontakozó történet miatt az előbbi besorolás tűnik pontosabbnak, és inkább nevezhető középiskolásoknak való, tipikus Young Adult olvasmánynak. Viszont az idősebbek számára is érdekes lehet, ha valaki nyitott az elvontabb, fiatalokról szóló történetekre, hiszen az írónő mesélési stílusa egészen eredeti, és mesteri módon fűzi egységgé a könyv különböző elemeit. Bár a nézőpont karakterek nagyrészt lányok, és a könyvben több szerelmi szál is kibontakozik, nem csak lányoknak lehet élvezetes, hiszen a romantika nem hangsúlyos, és mivel a könyv mégiscsak egy csapat fiatalról szól, a hangvétele sokszor könnyed, humoros.

Mire számíts?

Realizmus: 4/5

Romantika: 2/5

Rejtély: 4/5

Humor: 3/5

Komoly témák: 4/5

Erős karakterek: 5/5

A könyv a moly.hu-n

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük