Könyvek,  Young Adult könyvek

Marie-Aude Murail: A lélekdoki – A megváltó I. évad

A könyvhöz tartozó kérdések és válaszok elemzéshez és könyvklubhoz

Miért érdemes elolvasni?

Marie-Aude Murail rendkívül tevékeny kortárs francia ifjúsági szerző, számos könyvet írt már gyerekeknek, és több kitüntetésben és díjban is részesült munkásságáért. Legutóbb a Hans Christian Andersen-díjat nyerte el, ami a legrangosabb nemzetközi elismerés a gyerekirodalomban. Murail mindig komoly témákat dolgoz fel köteteiben, így A lélekdokiban is. Ám ezeket a témákat szerethető karakterek és jópofa helyzetek köré szövi, kedves humorral árnyalja, így könyve egyszerre szórakoztató, igazi kikapcsolódást nyújtó és elgondolkodtató olvasmány.

Miről szól?

A történet Sauveur, az orléans-i pszichológus és nyolcéves fia, Lazare köré koncentrálódik. Egyszerre követhetjük végig Sauveur érdekes, időnként megrázó, a jelenlegi társadalmunk problémáira rávilágító eseteit, illetve apa és fia kapcsolatát. Lazare kíváncsi természet, így szívesen hallgatózik apja rendelőjének rejtett ajtajánál. Gyermeki izgalommal és néha értetlenséggel követi az apjánál megforduló emberek sorsának alakulását, miközben lassan a saját hátterével is kénytelen szembenézni.

Murail könyvében olyan komoly témák jelennek meg, mint a rasszizmus, a válás, a homoszexualitás és az önvagdosás. Mindezek azonban nincsenek a fiatal olvasókra terhelve, hiszen a történetmesélés sodró lendületű, miközben Sauveur az esetek hátterében álló okokat kutatja, és mindegyik esethez kapunk feloldást is. Történetén keresztül az írónő az önmagunkkal és a problémáinkkal való szembenézés fontosságát hangsúlyozza, és segít, hogy belelássunk egy pszichológus munkájába.

Kinek ajánlom?

Murail a mai gyerekirodalom egyik jellegzetes irányát, a „gyerekeknek gyerekekről őszintén, finoman, megértően” irányt képviseli, így mindenképp kötelező azoknak, akik szívesen vesznek ilyen könyveket a kezükbe. A komoly témák miatt pedig bármelyik fiatal társaságban jó beszélgetésindító lehet.

Az Amazon 12 éves, míg a magyar kiadó 14 éves kortól ajánlja. Bár az írónő a témákat könnyedén dolgozza fel, összetettségük és számuk miatt talán az utóbbi besorolás tűnik megfelelőbbnek, főleg ha azokat utána valóban meg is vitatnánk. A főszereplők neme ellenére nem egy tipikus „fiús” történet, így lányoknak talán élvezetesebb lehet, de a fiúk is találhatnak benne kapcsolódási pontokat némely karakteren, az eseteken és a történetben kibontakozó kisebb rejtélyen keresztül.

Mire számíts?

Komoly témák: 5/5

Humor: 3/5

Családtörténet: 2/5

Romantika: 1/5

Rejtély: 2/5

Erős karakterek: 4/5

Hörcsög 🙂 : 5/5

A könyv a moly.hu-n

Az írónő rajongói Facebook-csoportja (francia nyelvű)

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük