Felnőtt könyvek,  Könyvajánlók

Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Kérdések és válaszok elemzéshez, könyvklubhoz

Könyvklub összefoglaló

Miért érdemes elolvasni?

Bár a Mielőtt a kávé kihűlnek szakmai körökben vegyes volt a fogadtatása, az olvasókra (és így a piacra) gyakorolt hatása cseppet sem elhanyagolható. Tény, hogy a könyvnek és a narratívának megvannak a maga hibái (például a csapongó leírások és a sok ismétlés), mégis képes olyan hangulatot teremteni, olyan karaktereket és élethelyzeteket felvonultatni, hogy magába szippantsa az olvasót. Így történhetett, hogy Kavagucsi eredetileg színdarabnak szánt történetének regényként nemsokára már a negyedik folytatása érkezik, készült belőle filmváltozat is, és számtalan magyar olvasó szívét nyitotta meg a japán könyvek felé. Könnyen olvasható, mégis elgondolkodtató történetekről van szó, amit a mágikus realista elemek tesznek különlegessé. A témák komolysága (és talán ellentmondásossága), a nem mindennapi helyzetek és szereplők, a kimondatlanul maradt érzések pedig ideális olvasmánnyá teszik könyvklubok számára is.

Miről szól?

A Funiculi Funicula kávézóban van egy szék, amire ha egy vendég leül, visszautazhat a múltba. Kecsegtető lehetőségnek tűnik, csakhogy az időutazás mikéntjént számos szabály köti, ami a legtöbb érdeklődőnek kedvét szegheti. Az időutazó ugyanis sem a kávézót, sem a székét nem hagyhatja el, így csak olyanokkal találkozhat, akik a múlt egy adott időpontjában a helyiségben tartózkodtak. Ráadásul semmiképp sem változtathatja meg a jelent, és vissza kell térnie, még mielőtt a kávéja kihűlne. Négyen mégis vállalkoznak erre az utazásra. Mi lehet a történetük, mit remélnek ettől a néhány perctől? És mit hoznak vissza magukkal a jelenbe?

Kavagucsi sorsfordító pillanatokat emel ki, az azokra adott emberi reakciókat vizsgálja, és esélyt ad arra, hogy ezeket a helyzeteket más szemmel nézhessük. Más időutazós történetekkel ellentétben nem feltétlenül a megbánásból indul ki, hiszen a jelenen semmi sem változtathat. Ennek ellenére olyan eszközt igyekszik adni nekünk, amit az időutazás képessége nélkül is hasznosíthatunk és magunkkal vihetünk.

Kinek ajánlom?

A kávé szerelmeseinek mindenképp. 😊 Illetve azoknak, akik egy könnyed, szívmelengető, ugyanakkor gondolatébresztő olvasmányt keresnek – amit esetleg másokkal is megbeszélnének.

Mire számíts?

  • Mágia: 2/5
  • Hangulat: 4/5
  • Mai témák: 4/5
  • Korrajz: 1/5
  • Kapcsolatok: 4/5

A könyv a moly.hu-n

A The Star cikke a könyvről (angol)

A The Chicago Review of Books értékelése a könyvről (angol)

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük