Kérdések felnőtt könyvekhez,  Könyvkluboknak

Guillaume Musso: Ott leszel?

Kérdések és válaszok elemzéshez, könyvklubhoz

A bekeretezett kérdéseknél kattints egy-egy lehetséges válaszért!

Nyomtatható változat

Ajánló a könyvhöz

Könyvklub összefoglaló

1. Összességében tetszett a könyv? Mi tetszett, és mi nem tetszett benne?

2. Mit gondolsz a könyv…

  • mondanivalójáról?
  • karaktereiről?
  • stílusáról?
  • tempójáról?
  • világáról?
  • fő témáiról?

Az élet és a halál közti keskeny választóvonal az egész történet során érzékelhető. Az idős Elliott a halálra készül, épp ezért nincs veszítenivalója, és feléled benne a vágy, hogy helyrehozza múltja hibáit. Többek között az Ilena halálában játszott szerepét, ami így a két Elliott fő mozgatórugójává válik. Kétszer is megmentik a lányt a halál torkából, ezzel megváltoztatva a múltat és a jövőt. Közben a halál ott lebeg Elliott mindennapjaiban is, már fiatalkorától kezdve. Az anyja öngyilkossága, a kórházban vívott harcok a halállal, és az, ahogy a három barát találkozott, mind ezt a témát erősíti. Mintha Musso újra és újra ugyanazokat a kérdéseket elemezgetné: Mi választja el az életet a haláltól? Mikor változtathatunk a sorsunkon, és mikor kell vele megbékélnünk?

„Mit változtatnánk az életünkön, ha véletlen szerencse folytán visszamehetnénk a múltba? Milyen tévedéseket próbálnánk helyrehozni? Milyen fájdalmat, lelkiismeret-furdalást, megbánást törölnénk el szívesen? Lenne-e merszünk új értelmet adni az életünknek?” (5. oldal)

A három főszereplő közül Elliottnak és Mattnek adatik meg a lehetőség, hogy változtasson a múlton. Ilena bizonyos szempontból az ő cselekedeteik „elszenvedője”, saját aktív cselekedetei (beugrik Anuskához, leugrik a hídról) mind rossz véget érnek, életén a két férfi közbenjárásával tud változtatni. (Itt felmerülhet a kérdés, hogy mennyire van jogunk más sorsát alakítani.) Tehát mondhatjuk, hogy Elliott valójában nem a saját életén változtat, legalábbis eleinte a dolgok számára csak rosszabbra fordulnak, mivel Matt barátságát is elveszíti. Lényegében a lelkiismeret-furdalásától tud csak így megszabadulni, hogy Ilena nem miatta halt meg, sőt, életben maradt, és új életet kezdhetett.

A drámai jelenetekkel Musso talán még inkább az élet és a halál közti keskeny választóvonalat szerette volna érzékeltetni. Azt, hogy néha milyen kevesen múlik az, hogy életben maradunk-e. (Kérdés, hogy ez a felfogás, az ezen való elmélkedés mennyire segíti az élet megélését. Szükség van-e arra, hogy néha ilyesmiken gondolkozzunk, vagy ezek a gondolatok inkább csak gátolnak minket?)

A legfőbb különbség talán az, hogy Elliott itt találkozott múltbeli énjével, ami sok időutazós történetben tiltott dolog. Sőt, össze is dolgoztak azért, hogy a múlton változtassanak. Az időutazás módja is egészen egyedi, pirulákkal történik, Elliott így maga határozza meg, mikor akar visszamenni az időben. Viszont a visszatérések száma korlátozott, hiszen összesen csak tíz tabletta van.

Közben Musso igyekszik több oldalról végigjárni az időutazás témáját. Min változtathatunk, hogyan üzenhetünk, milyen korlátaink vannak, és hogyan működnek az idősíkok? Az író ezekre a kérdésekre mind igyekszik (legalább részleges) választ adni, ráadásul maguk a karakterek is nyomozzák az időutazás mikéntjét.

7. “A szabad akarat, a képesség, hogy magunk alakítjuk a sorsunkat, illúzió csupán. Létünk előre elrendeltetett, s ez ellen felesleges küzdeni. Bizonyos események kivédhetetlenek és megmásíthatatlanok, mint például a halál órája. A jövő nem fokozatosan rajzolódik ki. A lényeget illetően a fő csapásirány már ki van jelölve, és nincs más választás, követni kell. A múlt, a jelen, a jövő egy egységes egészet alkot, amely arra a szörnyű névre hallgat, hogy végzet.” (232. oldal)

Az idős Elliott töpreng így, mielőtt visszatér a múltba, hogy másodszor is megmentse Ilenát. Mit gondolsz erről az idézetről? Szerinted mennyiben előre elrendelt a sorsunk, és mennyiben változtathatunk rajta?

Érdekes, hogy a két Elliottban fel sem merül az, hogy a két nőt máshogy is meg lehetne menteni, a fiatalabbik szinte azonnal elfogadja idősebb énje feltételeit. Pedig Angie születéséről egy rövid afférral vagy egy későbbi szakítással is lehetne gondoskodni. Vajon a szakítást kíméletesebbnek érzik, mint a megcsalást? Még ilyen áldozatok árán is? És miért nem gondolnak bele abba, hogy Ilenára milyen hatással lesz a szakítás? Miért nem avatják be, ha már egyszer ilyen radikális változtatásra készülnek?

9. Te örülnél, ha a jövőbeli éned ellátogatna hozzád? Visszamennél a múltbeli énedhez? Mit mondanál, kérdeznél a másik énedtől?

Mintha a kambodzsai öreg már előre látta volna, hogy Elliott változtatna a múlton. Hiszen ha csak azt a kívánságát akarta volna teljesíteni, hogy viszontláthassa a szerelmét, ahhoz kevesebb tabletta is bőven elég lett volna. Vagy arra gondolt, így élete során többször is visszautazhat, hogy ha Elliott úgy érzi, arra van szüksége, hogy lássa a lányt, ezt megtehesse.

A pirulák így lényegében a remény megtestesítői, azé a reményé, hogy még nem veszett oda minden, Elliott még találkozhat Ilenával, és akár meg is mentheti. Talán ezért is tartja magánál őket, mert döntése nem végleges, vagy ha az is, szeretné, ha ez a remény mindig karnyújtásnyira lenne tőle, hogy bármikor meggondolhassa magát.

Nagyon úgy tűnik, hogy az utolsó pirulát valóban Mattnek tette félre, és talán épp azért, hogy a barátja még valahogy helyrehozhassa a múltat – ha nem is pont így, hogy leszoktatja Elliottot a dohányzásról, hanem egy másik változtatással, aminek eredményeképpen ismét barátok lehetnek.

11. A könyv főszereplője Elliott, de Matt és Ilena szintén fontos szerepet tölt be. Milyennek találtad a karakterüket, azt, ahogy találkoztak? Mindig meg tudtad őket érteni? Hasonló döntéseket hoztál volna a helyükben?

„Egyszeriben nyilvánvalóvá vált számára, hogy Matt is nehéz időszakot él át, talán depressziós, hogy a mindig, minden körülmények között megnyilvánuló kitörő jókedv álca csupán, mellyel lelke árnyoldalát és a szenvedéseit takargatja, és hogy kedélyes természete dacára olykor őt is hatalmukba kerítik a sötét gondolatok és a csüggedés.” (125. oldal)

„Elliott úgy érezte, menten meghasad a szíve. Ilena szerelme és Matt barátsága volt számára a legfontosabb az életben. Tíz éve kiegészítették, támogatták, megértették egymást…

Az adott helyzetben azonban senkire nem számíthat. Egyedül kell megoldania. Képtelen volt tovább komédiázni Mattel. Kegyetlen döntésre szánta el magát. Ilenát már ellökte magától. Most Matt következik.” (203. oldal)

Elliott és Ilena a romantikus történetek szokásos hibáját követik el, mégpedig azt, hogy nem kommunikálnak egymással. Ilena nem tudja pontosan, mi zajlik Elliottban, hogy miért olyan tartózkodó, és miért nem akar gyereket. A hosszúra nyúló távkapcsolatuk is azt szimbolizálja, hogy valami mindkettejüket visszatartja attól, hogy jobban elköteleződjenek egymás mellett. Hiába közli Elliott a lánnyal, hogy készen áll a gyerekvállalásra, semmi sem változik a kapcsolatukban. Elliott új célja a lány megmentése lesz, de ezen túlmenően sem Ilena érzésein, sem lehetséges közös jövőjükön nem gondolkozik.

„Valójában pontosan tudta, mi bántja. Mióta Elliott elutazott, Ilena szünet nélkül az utolsó beszélgetésükön töprengett. Felidézte, mit felelt a férfi, amikor ő közölte, hogy gyereket szeretne, és rádöbbent, hogy valahányszor szóba került köztük ez a kérdés, Elliott mindig hasonlóan viselkedett. S ő nem értette a férfi tartózkodását. Illetve csak úgy tudta értelmezni, hogy nem akarja elkötelezni magát.” (48-49. oldal)

„– Tegyük fel, hogy igazat mond, de miért állítja, hogy én öltem meg?
A vele szemben ülő férfi kis szünetet tartott, hogy alaposan megfontolja a szavait:
– Mert rosszul szereted.” (168. oldal)

„Szánalmas. Tisztában van vele, de így alakult. Kapcsolatai ritkán tartanak egy hétnél tovább. Így döntött. Szerelem nélkül nem hajlandó párkapcsolatban élni. Képmutatás lenne és gyávaság. Ezt a módját találta, hogy hű maradjon Ilenához.” (270. oldal)

13. Mivel a történet részben a múltban játszódik, több, a kort jellemző popkultúrális és történelmi utalást is kapunk. Illetve az ujjlenyomat lenyomozása miatt kis krimiszál kerül a regénybe, Elliott munkájának köszönhetően pedig az orvosok életébe láthatunk bele.
Hogy tetszettek ezek a kitekintések?

14. Mire számítottál, hogyan fog véget érni a három szereplő története? Tetszett az, ahogy az író végül lezárta a regényt?

A cím szinte az összes karakterre utalhat, hiszen Elliott (aztán Matt) többször is visszamegy a múltba, hogy megváltoztassa azt, és ezek az utazások tele vannak bizonytalanságokkal. Ott lesz-e ifjúkori énje a múltban? Eljön-e hozzá időskori énje, ha hívja? Tényleg ott lesz-e a jövőben Ilena, ha megmentik? Valóban megszületik-e majd ismét Angie? Ott lesz-e Elliott a jövőben, miután Matt visszament, hogy megmentse? Ezekre a helyzetekre mind utalhat a cím.

16. Hogy tetszettek a fejezetek elején lévő idézetek? Melyik fogott meg a legjobban?

17. Milyen más történetre emlékeztetett a könyv? Milyen hasonlóságokat és különbségeket találsz köztük?

18. Van kedvenc részed, idézeted a könyvben?

19. Kinek ajánlanád ezt a könyvet, és miért?

Az idézetek az alábbi kiadás alapján szerepelnek az oldalon: Guillaume Musso: Ott leszel? Ulpius-ház, Budapest, 2010.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük