Korábbi beszélgetéseink,  Online könyvklub

Könyvklub összefoglaló: A lélekdoki

2023 tavaszán vitattuk meg A lélekdoki című könyvet, és erről is jó kis beszélgetés alakult ki, főleg mivel mindenkinek nagyon tetszett a könyv 😀 – annak ellenére, hogy pár tagunk általában nem olvas ifjúsági könyveket. Volt, aki azt mondta, ez a könyv ismét meghozta a kedvét ehhez a műfajhoz.

A könyvklub alatt beszélgettünk kicsit a Young Adult könyvekről általában, a bennük felmerülő témákról, illetve arról, miért lehetnek a felnőttek számára is érdekes, lebilincselő olvasmányok. A legtöbben egyetértettek abban, hogy A lélekdoki jó kis fiataloknak szóló olvasmány, mivel azt mutatja be, hogy bár vannak az életben problémák, azokra mindig akad megoldás is. Arról már megoszlottak a vélemények, hogy pontosan hány éves kortól ajánlanánk. Iskolai beszélgetésindítónak a komoly témákról azonban mindenképp hasznos lehet.

Sokat elemezgettük Sauveurt, aki egyértelmű hivatástudattal rendelkezik, néha a fiával való kapcsolata kárára. Viszont mindenki szimpatikus, jó szakembernek tartotta, aki finoman, óvatos kérdésekkel vezeti rá a pácienseket a problémájukra. Ráadásul nagyon emberi karakter is, mivel miközben másokon segít, a saját problémáival is meg kell küzdenie, ami már nehezebben megy neki. Itt beszélgettünk a pszichológusok munkájáról, megítéléséről is. Mindenki úgy vélte, hogy ez a hivatás és az, hogy valaki pszichológushoz jár, ma már elfogadottabb, mint régen, de azért még van hova fejlődni.

A könyvben a karakterek nagyrészt tartózkodóak Sauveurrel. Úgy gondoltuk, azért, mert a hibáival mindenki nehezen néz szembe. Néha nehéz elismerni, hogy problémákkal küzdünk és változtatnunk kell. Viszont a titkokat felszínre kell hozni a gyógyulás érdekében. Ezt szorgalmazza a könyv és az írónő is. Arra a kérdésre, hogy Lazare nem túl fiatal-e ahhoz, hogy ezt a sok titkot megtudja a szüleiről, az volt az egyöntetű válasz, hogy nem, mert érett a korához képest, ráadásul érdeklődő is, sok minden foglalkoztatja, és áhítja a válaszokat.

Megkérdeztem azt is, kinek melyik eset volt a legmeglepőbb, legérdekesebb. Erre különböző válaszok érkeztek. Ella, Cyrille és Margaux esete merült fel, és beszélgettünk a velük kapcsolatos témákról: hogy mennyire tabunak számítanak, és milyen fontos ezekről párbeszédet indítani.

A rasszizmus kérdésével kapcsolatban páran meglepőnek tartottuk, hogy ez a mai napig ennyire benne van a nyugati társadalomban. Érdekes volt a kettősség bemutatása is: Sauveur megítélése Franciaországban, illetve a szülőföldjén. Utóbbinál a gyarmatosítás és annak hatása is megjelent, így a származás témája elég összetetté vált. Nicole pedig mindenkit bosszantott, és örültünk, amikor Sauveur kirúgta. 😀

Végül az is kiderült, hogy a komoly témák mellett a könyv szórakoztatóbb vonala (a humora, a családi jelenetek, a rejtély, a romantikus szál, a hörcsögök) is mindenkinek tetszett, kellemesen ellensúlyozták a komor hangulatú részeket. A folytatásra pedig mindenki kíváncsi, hogy vajon hogyan alakulnak tovább az esetek és Sauveur és Louise kapcsolata. 😊

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük