Könyvajánlók,  Young Adult könyvek

Louis Sachar: Stanley, a szerencse fia

A könyvhöz tartozó kérdések és válaszok elemzéshez és könyvklubhoz

Miért érdemes elolvasni?

Bár a Stanley, a szerencse fia eredetileg 1998-ban jelent meg, így hivatalosan nem 21. századi mű, úgy véltem, Louis Sacharnak mindenképp helye van az oldalon. Könyvei egybeesnek az ifjúsági irodalom felemelkedésének hullámával, és róla is elmondhatjuk, hogy sok fiatallal szerettette meg az olvasást. Könyvei különleges empátiával és kalandokkal telin mesélnek a tizenéves korosztályról. A Stanley pedig különösen elnyerte az olvasók és a kritikusok tetszését, köszönhetően olvasmányos, meseszerű stílusának. Sokan ajánlják azoknak, akik keveset olvasnak, vagy pár negatív könyvélmény után gyorsan pergő történetet keresnek. Ennek ellenére a Stanley nem csak kalandokról szól, hiszen megjeleníti egy társadalmon kívüli közösség működésének viszontagságait, és olyan témákat érint, amik jó beszélgetésindítók lehetnek egy olvasócsoportban. Számos irodalmi díj, több min 1 millió, csillagos értékelés Goodreadsen, egy filmváltozat, egy izgalmas történet és bravúros karakterábrázolások – ezért számít ma már klasszikusnak a Stanley, a szerencse fia.

Miről szól?

Stanley-t azzal vádolják, hogy ellopta Clyde „Szagoslábú” Derrick, a híres baseballjátékos cipőjét, és büntetésül a Zöldtó Táborba küldik, ahol több társával együtt a tűző napon, embert próbáló körülmények között gödröket kell ásnia, hogy „fejlődjön a jelleme”. Hamar kiderül, hogy nem csak az időjárás elemei, a sárgafoltos gyíkok és a pusztaság jelentik az egyetlen veszélyt. Stanley-nek be kell illeszkednie a többiek közé és lépést kell tartania az igazgató ásásmániájával is. Közben pedig kibontakoznak a múlt meseelemekkel teli történetei és egy átok eredete, amit épp ideje lenne megtörni.

Arra a kérdésre, hogy szerinte miért tud annyi gyerek kapcsolódni Stanley-hez, az író az alábbi választ adta:

„Stanley nem hőstípus. Egy kissé szerencsétlen kölyök, aki úgy érzi, nincsenek barátai, ráadásul az élete eleve el van átkozva. Szerintem ezzel így vagy úgy, de mindenki tud azonosulni. És persze itt van az is, hogy hiába nem hőstípus, képes magát felemelni, és mégiscsak azzá válik. Azt hiszem, az olvasók könnyen el tudják képzelni, ahogy vele együtt fejlődnek.” (Forrás)

Stanley valóban nagy változáson megy keresztül. Mind testben, mind lélekben megerősödik, rátalál a boldogságra, rátalál a barátság erejére, és mindezek közepette férfivá érik.

Kinek ajánlom?

Fiatalokból álló könyvkluboknak mindenképp, mivel olyan könyv, ami nagy valószínűséggel mindenkinek pozitív olvasásélményt nyújt. Illetve azoknak, akik szívesen olvasnak ifjúsági könyveket, és egy kicsit nosztalgikusabb hangvételű, elsősorban történet- és karakterközpontú könyvre vágynak.

Mire számíts?

  • Rejtély, kaland: 4/5
  • Realizmus: 3/5
  • Mese: 3/5
  • Humor: 2/5
  • Komoly témák: 2/5
  • Erős karakterek: 3/5

A könyv a moly.hu-n

Az író hivatalos oldala

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük