Felnőtt könyvek,  Könyvajánlók

Guillaume Musso: Ott leszel?

Kérdések és válaszok elemzéshez, könyvklubhoz

Könyvklub összefoglaló

Miért érdemes elolvasni?

Musso azon kortárs írók egyike, akit nehéz nem észrevenni. Könyvei 11 millió példányban keltek el világszerte, és a francia olvasók után a magyar közönséget is hamar megnyerték maguknak. Történetei rendkívül olvasmányosak és pergők, ám a sok filmbe illő jelenet között mély üzenetek bújnak meg. Minden egyes könyv hangulata egyedi, de mindet átjárja egy bizonyos misztikus légkör, ami az író sajátja. Ezekben a váratlan, megrendítő vagy rejtélyes jelenetekben kell keresnünk azokat a kérdéseket, amikről Musso igyekszik elgondolkodtatni minket. Ott leszel? című könyvében ezeket a kérdéseket az időutazás lehetősége köré építi, és lényegében már a legelső oldalon felteszi őket nekünk: „Mit változtatnánk az életünkön, ha véletlen szerencse folytán visszamehetnénk a múltba? Milyen tévedéseket próbálnánk helyrehozni? Milyen fájdalmat, lelkiismeret-furdalást, megbánást törölnénk el szívesen? Lenne-e merszünk új értelmet adni az életünknek?”

Miről szól?

A hatvanéves orvos, Elliott nem várt, csodába illő lehetőséget kap az élettől: tíz különleges pirulát, amikkel visszautazhat a múltba, és így találkozhat rég elvesztett szerelmével. Elliott számára ez igazi megváltás is, hiszen nemrég derült ki, hogy halálos beteg, ám így még talán van esélye jóvá tenni múltja hibáit és esetleg változtatni rajtuk. De vajon fiatalkori énje a segítségére lesz-e ebben? Hiszen az áldozatokat neki kell meghoznia. És egyáltalán: hatalmunkban áll-e változtatni, vagy a sors kiszolgáltatottjai vagyunk?

Musso ebben a könyvében is meghatározó témáit járja körül: az életünkben folyamatosan jelenlévő halált és azokat a sorsdöntő pillanatokat, amikor lehetőségünk adódik elkerülni – vagy legalábbis az irányításunk alá vonni – végzetünket, és kezünkbe véve sorsunkat olyasmin változtatni, ami addig lehetetlennek tűnt. Mindezt úgy, hogy a történet egy pillanatra sem ül le, az olvasónak végig van miért izgulnia, a könyv befejezése után pedig ösztönösen elmerengünk azon, mi mihez kezdenénk azzal a tíz pirulával.

Kinek ajánlom?

Azoknak, akik egy kalandos, olvasmányos, misztikus történetre vágynak. Nem kifejezetten lélektani könyv, mégis elgondolkodtató, így bőven akad miről beszélgetni róla. Azoknak a könyvkluboknak ajánlom, akik egy könnyedebb olvasmányt keresnek.

Mire számíts?

  • Rejtély: 4/5
  • Romantika: 2/5
  • Komoly témák: 3/5
  • Kaland: 4/5
  • Misztikus hangulat: 4/5
  • Korrajz: 3/5
  • Kapcsolatok: 2/5

A könyv a moly.hu-n

A szukits.hu cikke a szerző könyveiről

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük