Korábbi beszélgetéseink,  Online könyvklub

Könyvklub összefoglaló: Gergő és az álomfogók

Ez volt eddig az egyetlen könyvklubunk, ami végül elmaradt. Sajnos mondhatom, hogy részben az érdeklődés hiánya miatt is 😀 – a Middle Grade könyvek nem a csoport kedvencei, úgyhogy kevés ilyen olvasmányt választunk. Így végül a Facebook-posztban a saját véleményemet osztottam meg, ezt olvashatjátok itt is. 🙂

Kíváncsian vágtam bele ebbe a könyvbe, mert az író másik sorozatát, az Ambrózy báró eseteit nagyon szeretem, és erről is sok jót hallottam. Végül maga a történet nem húzott be annyira, mint az Ambrózy. Több hasonló, kalandos Middle Grade történet után lehetett sejteni, hogy mire számítsak. Ami azonban igazán lenyűgözött, és amiért ezt a könyvet szerintem érdemes elolvasni, az a világfelépítése.

Nagyon tetszett a táltoshagyományok, a (nép)mesék és az ifjúsági könyvek elemeinek ez az egyvelege, ami egészen különleges hangulatot teremtett a könyvnek. A kedvenceim a kellemesen bizarr jelenetek voltak – mint például a szenoi álomedző, Furdancs Pepe és Kobzos Béla jelenetei. 😀 Közben sok mindent lehetett belőle tanulni a különböző kultúrákról, és érdekesen kezelte a változó világ problémáit is. Kicsit talán monoton volt így: minden új helyszínen új sámán egy többé-kevésbé új problémával, amit Gergő frappánsan megoldott, aztán ment tovább, de ez tökéletesen beleilleszkedett a népmesei háttérbe, a klasszikus hősök próbatételeit idézte. És a felvetett problémák is elgondolkodtatóak, összetettek voltak. A megbetegedett sámánok nem voltak egyértelműen rosszak, inkább a világ áldozatai lettek, amihez tőlük telhetően igyekeztek alkalmazkodni. Ti mit gondoltatok ezekről a problémákról, próbatételekről?

A könyv vége is szimpatikus volt, hogy senkit nem kellett lemészárolni, hanem a szeretet lett a megoldás, de nem nyálasan, hanem ez is valahogy kellemesen bizarr, szerethető módon. Ti is így gondoltátok?

Voltak szerintem gyenge pontjai is a könyvnek – például Botlik Dénes karaktere elég semmilyen lett, és ha ez is volt a cél, szerintem megérdemelt volna egy kicsit összetettebb személyiséget. Illetve a hétköznapi jeleneteket a könyv elején kicsit gyengének, elkapkodottnak éreztem. Ennek ellenére nem bántam meg, hogy elolvastam, olyan történet, amit bátran ajánlok iskolásoknak és gyermeklelkű felnőtteknek egyaránt. 😊

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük